Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Integration

Två unga kvinnor som fixar fika

Västra Götalandsregionen främjar integration genom insatser som ska bidra till att nyanlända och andra invånare med invandrarbakgrund ska få ett gott liv.

Det innebär bland annat att utrikesfödda invånare:

  • kan försörja sig, antingen som anställd eller som egen företagare.
  • får användning av sin utbildning och/eller yrkeskompetens.
  • deltar i kultur- och föreningsliv på samma villkor som övriga invånare.
  • har en god hälsa.

Stöd för aktiviteter

I samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som har i uppdrag att samordna tidiga insatser för asylsökande, ger vi stöd till aktiviteter som bidrar till att asylsökande får en meningsfull tillvaro i väntan på beslut. 

Några exempel på aktiviteter är språkträning, läxhjälp, kontakt med arbetslivet, kultur och fritid med mera. Aktiviteterna utförs huvudsakligen av frivilligorganisationer i samarbete med kommuner som har en stor andel asylsökande, antingen i eget boende eller på anläggning.

Västra Götalandsregionen stödjer projekt för att främja integration

Regionala utvecklingsinsatser för att främja integration hos regionutvecklingsnämnden: Ansökningsblanketter

Information om Sverige

En portal som vänder sig till nyanlända i Sverige med information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på en och samma plats på flera olika språk. Information om Sverige

Kaffekoppen som skapar integration

En förutsättningslös introduktion till arbetslivet och samhället ledde till anställning och en ny vänskap. Läs om mekanikerna som hittade varandra genom en kopp kaffe.

Söka stöd

Här hittar du olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.

Susanne Hammarström

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-07-04 20:48