Kaffekoppen som skapar integration

Genom en förutsättningslös introduktion till arbetslivet och samhället har deras arbetssätt med integration och näringslivsutveckling varit vägvinnande. DoubleCup är integrationsprojektet som skapar det personliga mötet över en kopp kaffe. – Nu vill jag lära mig mer om Sverige och alla traditioner, berättar Yahya Sasaane.

Näringslivets engagemang är en viktig del i både samhälls- och regional utveckling och Trollhättans Stad ville på ett enkelt sätt bidra till integration. Idén skapades utifrån basen i den svenska kulturen, fikat. DoubleCup handlar om att skapa personliga möten mellan en person från näringslivet som kallas framtidsguide och kandidaten, vilket är en nyanländ i etableringsfasen eller asylsökande. Mötet skapas genom att företag och organisationer anmäler sig till DoubleCup som tillsammans med Arbetsförmedlingen och Support Group Network försöker hitta lämpliga kandidater till mötet med företaget.

– Gör vi bra personliga möten är det en av de viktigaste pusselbitarna ur ett integrations- eller inkluderingsperspektiv. Så fort det blir personligt skapar man nya sätt hur man ser på saker och ting, till exempel invandring, säger Dick Eriksson, näringslivschef i Trollhättans stad och grundare av DoubleCup. Det som är speciellt och gett oss en hel del uppmärksamhet är att initiativet kom från oss på näringslivsenheten, vilket är en stor skillnad med hur man arbetar med frågan i många andra kommuner. Vi har startat med en annan utgångspunkt, vi gör det här för att näringslivet ska må bra, säger han.

Johan och Yahya möttes över en kopp kaffe

Johan Sandflo, VD på Sandflo Mekanik, hade under en längre tid sökt personal utan framgång, men blev sedan tipsad om DoubleCup. Han anmälde sig till programmet som framtidsguide och fick träffa några av de kandidater som valts ut av DoubleCup.

– Tanken var att man skulle mötas över en kopp kaffe. Jag ville ju inte bara hålla samtalet arbetsmässigt i form av ”vad har du gjort, vad kan du, vad bra, hejdå”, utan jag ville att kandidaten skulle få ut någonting av mötet, även om det inte skulle sluta i jobb. Jag blev positivt överraskad över mötet och tycker det gick väldigt bra, säger Johan Sandflo.

Drev egen verkstad i Damaskus

Han fick möjligheten att träffa tre kandidater, varav en var Yahya Sasaane. Yahya kommer från Syrien där han drev en egen verkstad i Damaskus innan han flydde till Sverige. Yahyas omställning från verkstadsmekaniker i Damaskus till Trollhättan har gått väldigt smidigt.

– Jag tycker att mötet med Johan gick jättebra, vi pratade mycket om jobb där jag berättade att jag hade erfarenhet av arbetet och att jag verkligen ville jobba. Jag arbetade mycket i Syrien, från 07:00-24:00 och nu vill jag lära mig mer om Sverige och alla traditioner, berättar Yahya Sasaane.

Praktiken på Sandflo ledde i sin tur till en fast anställning för Yahya. Förutom nya kollegor har de blivit en del av varandras liv utanför jobbet. Yahya har bland annat fått hjälp med försäkringskassan i form av VAB och föräldraledighet, men de har även gått på bowling och åkt Go-kart tillsammans.

– Jag har fått inblick i andra kulturer, men jag tycker Yahya Sasaane är ganska svensk i sättet. Kulturmässigt är det ingen större skillnad att jobba med dig än att jobba med en svensk, med undantag för Ramadan, då är du ju lite trött för då äter du inte så mycket, säger Johan till Yahya och båda skrattar.

Framtiden för DoubleCup

I samarbete med Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar man nu med att sprida DoubleCup, som grundades i Trollhättan, över hela Västra Götaland. Numera finns de i både Vänersborg och Tanum, men DoubleCup nöjer sig inte där. De har siktet inställt på utöka sin verksamhet och just nu är Mölndal, Alingsås och Borås på gång, berättar Dick Eriksson som ser ljust på DoubleCups framtid.

– Vi har olika förutsättningar beroende på var man befinner sig, hur många nyanlända det finns, hur näringslivet ser ut, men viktigast är egentligen att man ska ha relationer med näringslivet, säger han.

För andra som funderar på att delta i projektet har Johan ett råd – testa!

– Jag kan inte annat än att rekommendera detta. Jag hade inte alltför höga förväntningar, men jag blev verkligen positivt överraskad. Det finns väldigt mycket kompetens som inte blir använd. Jag märkte direkt att Yahya var sugen på att börja arbeta och visa vad han går för, säger Johan Sandflo.

Vilken roll har Västra Götalandsregionen när det gäller mottagande och etablering av asylsökande och nyanlända?

Under de två senaste åren har Västra Götaland tagit emot en stor andel asylsökande, framför allt från Syrien. Av dessa har cirka 11 000 fått uppehållstillstånd och många av dem har bosatt sig i regionen.

– Att ta emot flyktingar är i en första hand en humanitär insats, men VGR ser också nyanlända, asylsökande samt andra invånare med invandrarbakgrund, som en tillgång i samhället och arbetslivet. Merparten av våra insatser genomförs i samverkan med kommuner, civilsamhället, myndigheter och näringslivet, där DoubleCup är ett exempel, säger Marie Sjövall, regionutvecklare på Västra Götalandsregionens näringslivsavdelning.

VGR har under 2015-2017 gjort extra insatser som ska korta ner vägen till egen försörjning, ett bra mottagande och ökat deltagande i kulturlivet. Utöver dessa insatser erbjuder VGR i rollen som arbetsgivare nyanlända och asylsökande praktik och anställning, framför allt inom hälso- och sjukvården där personalbehovet är stort, men även vid regional utveckling.