Handlingsplan 2020-2022

En handlingsplan för arbetet med ÖKC är framtagen av parterna gemensamt och gäller för 2020-2022. Grundtanken är att det civila samhällets olika aktörer, både de som arbetar med opinionsbildning och demokrati - röstbärarna - och de som driver verksamheter i form av att vara utförare av välfärdstjänster, är viktiga för målet att stärka välfärden.

Många organisationer är väsentliga för samverkan med regional utveckling  medan andra är inspirerande samarbetspartners inom hälso- och sjukvården.

Handlingsplanen ska realisera, utveckla och förverkliga ambitionen om ökad samverkan med det civila samhället, med avsikt att upprätthålla och utveckla vår välfärd. Varje organisation väljer självständigt med utgångspunkt i sin egen verksamhetsidé om de vill delta.

Handlingsplan för överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och det civila samhället 2020-2022

Våra utvecklingsområden

Tidig samverkan

Verka för att tidig samverkan mellan det civila samhället och VGR:s olika verksamhetsområden sker så att reella och nytänkande samverkansformerna blir synliga och genomförbara. Det kommer att ske genom information, dialog, kommunikationskanaler och mötesplatser.

Ökad kunskap

Bygga upp kunskap hos nyckelpersoner inom det civila samhället och VGR för att öka kunskapen om varandras verksamheter och förutsättningar för att på sikt ge möjligheter för kontinuerlig utveckling av samverkan inom respektive verksamhetsområde. Det kommer att ske genom dialog och samverkan, mötesplatser, vara kunskapsbank och riktade utbildningsinsatser.

Ta lärdom om utvecklingsarbete

Ta lärdom av pågående utvecklingsarbete inom samverkansområdet och i förekommande fall implementera det i verksamheterna. Det kommer att ske genom omvärldsbevakning, medverkan i utvecklingsarbete, följa utveckling i nationell utveckling, sprida kunskaper, vara resurs för lokala samverkansprocesser, delta i nätverk.

Idéburet offentligt partnerskap

Utveckla arbetssätt avseende Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP).

Samverkan inom regional utveckling

Regional utveckling arbetar med forskning, utveckling och utbildning, infrastruktur och kollektivtrafik, kultur, miljöfrågor, näringslivsfrågor och social hållbarhet. Som vägledning och förankring för överenskommelsearbetet finns den regionala utvecklingsstrategin.

Inom verksamhetsområdet ryms även arbetet med det civila samhällets röstbärarroll samt demokratiutveckling. Det kommer att ske genom att utveckla samhällsentreprenörskap och sociala innovationer, innovativ och nyskapande platsutveckling, och att verka för kraftsamling för fullföljda studier.

Samverkan inom inköp och upphandling

Enligt VGR:s inköpspolicy ska inköp och upphandling bland annat främja ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Genom att möjliggöra för det civila samhället och mindre aktörer att kunna lämna anbud vid upphandling, kan en mångfald av utförare bli delaktiga i länets utveckling vilket också främjar utveckling av hela länet geografiskt och dess mångfald av aktörer. Det kommer att ske bland annat genom att anordna anbudsskolor och att differentiera upphandlingarna.

Samverkan inom hälso- och sjukvård

Strategisk utveckling av samverkan mellan det civila samhället och Västra Götalandsregionen inom området hälso- och sjukvård. Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar vilket kräver en omfattande omställning. Det kommer att ske genom att utveckla hälsofrämjande, förebyggande, rehabilitering och habiliteringsinsatser.

Mötesplatser och kommunikation

Mötesplatser som kopplas till Överenskommelsen finns dels i VGR:s Regionkalender, på vår Facebooksida Överenskommelsen Västra Götalandsregionen och syns på denna webbplats.

Olika typer av nyheter och omvärldsbevakning finns på vår Facebooksida och denna webbplats www.vgregion.se/okc.

Heidi Sandberg

Processledare det civila samhället

Telefonnummer

Sofia Emanuelsson

Regionutvecklare

Telefonnummer

Överenskommelsegruppen

Soraya Zarza Lundberg, ordförande RÖS, beredningen för mänskliga rättigheter, soraya_zarza@hotmail.com 

Jan Linde, representant för det civila samhället, vice ordförande RÖS jan.linde@folkhalsoarbete.se 070-588 65 84

Stefan Lindborg, beredningen för mänskliga rättigheter, stefan.lindborg@vgregion.se 

Ann-Marie Ekström, beredningen för mänskliga rättigheter, anne-marie.ekstrom@liberalerna.se

Kerstin Söderberg, representant för det civila samhället, kerstineq@gmail.com

Katrin Sepp, representant för det civila samhället, katrin.sepp@redcross.se 

Dario Espiga, representant för det civila samhället, espigadario@gmail.com 

Janne Nolin, representant för det civila samhället, janne@hemgarden.nu

Eva-Karin Torhem Arnell, beredningen för mänskliga rättigheter, Eva-karin.Torhemarnell@mark.se 

Linda Åshamre, beredningen för mänskliga rättigheter, linda.ashamre@vgregion.se 

 

Kontakter IOP

För förfrågningar om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) inom regional utveckling kontakta Anne Svensson, anne.m.svensson@vgregion.se

För förfrågningar om IOP inom hälso- och sjukvården, mejla privatavårdgivare@vgregion.se