Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppstart regionalt processteam lunginflammation

Bakre raden: Bert-Ove Larsson, Gunnar Jacobsson, Susanne Jungnelius, Lisa Dalman, Anders Ljungqvist, Johan Westin Främre raden: Angela Tideskog, Linn Hermansson, Graciela Carlson

Deltagarna i det regionala processteamet för lunginflammation träffades för första gången på uppstartsmöte på Campus Nya Varvet 20-21 februari. Syftet med det stundande arbetet är ytterst att förbättra vården för patienter med lunginflammation och att underlätta för vårdpersonalen att arbeta mer standardiserat.

Processteamet för lunginflammation är en del av systemet för kunskapsstyrning som är under uppbyggnad både nationellt och regionalt. Processteamet leds av ordförande Anders Lundqvist och är placerat under programområde infektionssjukdomar, som i sin tur leds av ordförande Lars-Magnus Andersson och koordinator Graciela Carlson. Tillsammans inledde de dagen med att ge deltagarna en bakgrundsbild av den hälso- och sjukvårdsomställning som Västra Götalandsregionen står inför.

Teamet har givits en prioriterad uppstart då lunginflammation är en av sex identifierade diagnoser som ingår i det KPP-uppdrag (Kostnad Per Patient) som givits förvaltningarna. Variationen i kostnadsutfall är stor för patientgruppen och en av de första uppgifterna för teamet blir att undersöka om variationen i medicinsk kvalitet är lika stor och hur man på bästa sätt kan försöka utjämna skillnaderna.

En patient med lunginflammation har ingen självklar kliniktillhörighet utan kan befinna sig på många olika ställen i vårdsystemet där det inte är säkert att alla har den senaste kunskapen. Det finns därför ett extra behov av att stödja de som vårdar lunginflammationspatienter. Ett sätt att nå förbättring är att hitta ett verktyg i journalen så de som arbetar känner sig trygga i att göra rätt saker, tror Anders Lundqvist.

-          Vi vill att patienterna ska känna sig trygga med vården. Vi vill också nå en antibiotikaanvändning som sparar miljön så mycket som möjligt och eftersom patientgruppen är så stor kan det vi gör få en stor betydelse.

Text och foto: Cecilia Backström

Senast uppdaterad: 2019-02-21 10:16