PSV höftledsartros - primärvård och PSV knäledsartros

Vårdförloppet förtydligar vilka vårdinsatser som ska genomföras och ansvarsfördelning mellan berörda vårdprofessioner. Vårdförloppet bidrar till ett bättre och mer kunskapsbaserat omhändertagande av patienter med höftledsartros och knäledsartros.

Nätbaserad utbildning och stödmaterial för implementering

Länk till utbildningen i Lärportalen:

Kurs: Artros - Rätt diagnos och behandling (vgregion.se)

När du klickar på länken kommer du till en sida i Lärportalen där du kan logga in, därefter kommer du direkt till utbildningen. Du kan också som inloggad i Lärportalen söka efter utbildningen genom att skriva in ”artros” i sökfältet.

Presentationsmaterial

Det finns stödmaterial att använda på till exempel APT eller professionsmöten för att påminna om grunderna och väcka diskussion om lokala anpassningar:

Presentationsmaterial PSV Höft- och knäledsartros (vgregion.se)

Checklista röntgenremiss vid höftledsartros och knäledsartros

Checklista röntgenremiss vid höft- och knäartros (vgregion.se)

Mer att läsa

Vårdförlopp höftledsartros | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Inloggning i lärportalen för dig som är privat vårdgivare

Vårdgivare inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab

Till exempel: Capio, Omtanken, Praktikertjänst AB

Logga in

  1. Gå till Lärportalen
  2. Under rubriken ”Logga in med annat konto” anger du ditt VGR-id som användarnamn.
  3. Ange ditt lösenord
    • Är det första gången du loggar in kan du få ett tillfälligt lösenord här
    • Har du ändrat till ett eget lösenord men glömt bort vad du ändat till, behöver du kontakta Lärportalsteamet för att få hjälp att återställa ditt lösenord. Ange ditt VGR-id och arbetsgivare.
      vgr.larportal@vgregion.se
    • Har du problem att logga in kan det bero på att du tidigare haft en anställning inom VGR eller att din arbetsgivare har beställt en högre användartjänst. Försök då att logga in med knappen ”Logga in med VGR-id” och följ instruktionerna under Anställd inom VGR på denna sida: Lärportalen VGR

Övriga privata vårdgivare

Privata vårdgivare utanför vårdvalen kan kontakta Processstöd för implementering i primärvård (Primp) för inloggningsinformation:

primp.pv@vgregion.se


Sammanfattning av PSV höftledsartros - primärvård och PSV knäledsartros

  • Diagnosen ställs kliniskt utan röntgenundersökning.  
  • Huvudansvaret för grundbehandlingen vid artros ligger hos fysioterapeuten. 
  • Primärvårdsläkare och -sjuksköterskor ansvarar för att informera och motivera patienter som söker vård för höft- och knäledsbesvär till att påbörja fysioterapeutisk behandling. 
  • Grundbehandling för artros är information och träning samt vid behov viktnedgång. 
  • Vid behov remittera till ortoped efter genomförd grundbehandling om patienten uppfyller remisskriterierna.  
  • Tydliga kontaktvägar mellan involverade vårdverksamheter behöver upprättas. 
  • Nätbaserad utbildning finns i Lärportalen. 

Vårdförloppet förtydligar vilka vårdinsatser som ska genomföras och ansvarsfördelning mellan berörda vårdprofessioner. Vårdförloppet bidrar till ett bättre och mer kunskapsbaserat omhändertagande av patienter med artros.

 

Pyramid som beskriver PSV höft och knäledsartros via visar från botten upp grundbehandling, tilläggsbehandling och kirurgi

 

Vårdförlopp till nytta för patienten 

Vårdförloppet ska bidra till att patienter med artros i höft- eller knäled får tidig diagnos, adekvat grundbehandling baserad på sin aktuella förmåga och sina förutsättningar samt att patienten får eventuella tilläggsbehandlingar vid rätt tidpunkt.    

Vårdförloppet syftar också till att öka individens möjligheter till att vara delaktig i vård och behandling, samt till att ta eget ansvar för träning och för att motverka ohälsosamma levnadsvanor. 

Patienternas funktionsnedsättningar ska följas upp mer systematiskt för att utvärdera effekten av träningen och därmed fånga upp de fall där behandlingen behöver förändras samt kunna möta förändrade behov i sjukdomsförloppet. 

För att skapa en mer sammanhållen vårdkedja för patienten behöver samverkan mellan vårdaktörerna förbättras. 

Tidig klinisk diagnos 

Tidig diagnos som sätts kliniskt utan röntgen är en förutsättning för att patienterna ska få tidig evidensbaserad grundbehandling. En röntgenundersökning riskerar att fördröja diagnos och behandling, eftersom artros i ett tidigt stadium sällan syns vid sådan undersökning. Både läkare och fysioterapeuter ska vara trygga i att sätta tidig klinisk diagnos innan patienten får förändringar i leden som är synliga på röntgen. 

Primärvårdsläkare och -sjuksköterskor ansvarar för att informera och motivera patienter som söker vård för höft- och knäledsbesvär till att påbörja fysioterapeutisk behandling. 

Grundbehandling 

Grundbehandling för artros är information och träning och vid behov viktnedgång. 

Huvudansvaret för grundbehandlingen ligger hos fysioterapeuten, som också ansvarar för uppföljning av artrossymtom över tid. Grundbehandling kan bidra till att minska smärta, öka/bibehålla patientens fysiska funktionmotverka samsjuklighet och troligen senarelägga och i vissa fall helt utesluta operation. Grundbehandlingen gör nytta under alla sjukdomsfaser, även om patienten blivit en operationskandidat, men har bäst effekt om den påbörjas i tidigt skede. Om operation ändå behövs kan tidigt insatt grundbehandling bättre förbereda patienten.  

Tilläggsbehandling 

Smärtstillande behandlingar, sjukskrivning och hjälpmedel är tilläggsbehandlingar för artros och ska inte ersätta grundbehandling. Smidig samverkan mellan olika vårdprofessioner är nödvändig för optimalt omhändertagande. 

Ortopedisk bedömning 

Ortopedisk bedömning för artros kan vara aktuell när patienten uppfyller kriterier för proteskirurgi. I remisskriterierna ingår genomförd grundbehandling, bedömning av funktion och allmänhälsa och att patienten är intresserad av operation.