Utbildning i informationssäkerhet på Högskolan i Skövde
Högskolan i Skövde håller en utbildning på 7.5 poäng i "Informationssäkerhet – införande av ledningssystem för informationssäkerhet"
Materialet från vårt tidigare informationssäkerhetsprogram visar hur man ska identifiera och klassificera skyddsvärd information. Syftet är bättre informationssäkerhet men också att skapa bättre förutsättningar för publicering av mer offentlig öppna data och lägga grunden för utveckling av nya e-tjänster. I Västra Götaland samverkar vi i dessa frågor för bästa resultat.
Samhället är grundat på principer om öppenhet, personlig integritet och respekt för individen. Invånarna har rätt till insyn och ska vara trygga med att informationen hanteras och skyddas på rätt sätt. God och likvärdig informationssäkerhet hos samhällsaktörerna skapar tillit och förtroende och lägger grunden för utveckling av nya digitala tjänster.
Skyddsvärd information behöver identifieras och klassificeras likartat av verksamheterna som grund för beslut om skyddsåtgärder. Ett systematiskt långsiktigt arbete med informationssäkerhet och cybersecurity är ett sätt att skapa verksamhetsnytta och vara bättre förberedd om man drabbas av olika typer av attacker.
Informationsklassificering behöver bli en naturlig del av verksamheten för både offentlig sektor och näringsliv.
Inom offentlig sektor ger detta också bättre förutsättningar för publicering av mer öppna data som kan ge upphov till nya innovativa tjänster.
Informationssäkerhetsprogrammet inleddes 2017 och avslutades sommaren 2022 men materialet nedan hålls fortsatt uppdaterat. Nätverksträffar för informationssäkerhets och dataskyddssamordnare i Västra Götaland kommer fortsatt att hållas.
Mål och syfte med vårt Informationssäkerhetsprogram
För att nå dessa mål har sex prioriterade områden pekats ut: