Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Alla nyheter

 • Anna Skoglund, Frida Särén och Per Andreas Persson sitter i en soffa och tittar i kurslitteraturbok.

  Den grundläggande sexologiutbildningen för anställda inom Västra Götalandsregionen är inne på sin tredje termin. Tvådagarsutbildningen, som ges både digitalt och fysiskt, får gott betyg av deltagarna visar de utvärderingar som har gjorts.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  Starta höstterminen med KSH:s podd Sex på arbetstid i lurarna – i två färska avsnitt pratar vi om hedersrelaterat våld och förtryck respektive PMS och PMDS.

 • Illustration med texten SRHR-nytt och figurer som symboliserar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

  I årets andra nummer av SRHR-nytt kan du bland annat läsa om nya regionala medicinska riktlinjer om könsdysfori och om hur det blivit lättare att boka SRHR-tolk.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  I ett nytt avsnitt av KSH:s podd Sex på arbetstid pratar vi om onani med sexologen Kalle Norwald.

 • Sofia Hammarström sitter i restaurangmiljö, porträttfoto

  I ett aktuellt avsnitt av Göteborgsregionens poddserie ”Koll på läget” är KSH:s Sofia Hammarström gäst. Hon pratar om hur metoden SEXIT gör det lättare inom elevhälsan att prata om sexuell utsatthet.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  Senaste avsnittet av podden Sex på arbetstid handlar om hjärt- och kärlsjukdom. En sexuell dysfunktion kan vara det första tecknet på hjärt- och kärlsjukdom och kan uppstå flera år innan andra besvär upptäcks.

 • Josefin Persdotter ler och håller upp sin avhandling "Menstrual dirt - an exploration av contemporaary menstrual hygiene practices in Sweden", foto

  Forum sexuell hälsa den 9 maj var välbesökt, runt 80 besökare på plats och runt 120 personer deltog digitalt. Dagen var fullspäckad av spännande föreläsningar – alla med koppling till temat mens.

 • Sofia Hammarström håller upp sin avhandling om SEXIT, foto

  Kunskapscentrum för sexuell hälsa har fått statsbidrag beviljat från Jämställdhetsmyndigheten, för att sprida metoden SEXIT till elevhälsopersonal i hela landet. Metoden fångar upp unga som är sexuellt utsatta, risktagande och unga med erfarenhet av våld.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  Pedofil störning är en psykiatrisk diagnos för personer som har varaktigt sexuellt intresse för barn. I detta poddavsnitt pratar vi bland annat om behandlingsmetoder, pågående forskning och om hur vi inom hälso- och sjukvården ska få redskap för att nå personer som har tändningsmönster mot barn.

 • Illustration med texten SRHR-nytt och figurer som symboliserar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

  Årets första SRHR-nytt är publicerat. Från och med nu försvinner tematiseringen av varje nummer av nyhetsbrevet, men KSH fortsätter att fyra gånger per år ge er de senaste regionala och nationella SRHR-nyheterna.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  Idag finns många olika preventivmedel för personer med livmoder och ansvaret har länge legat på framför allt kvinnor att skydda sig mot oönskad graviditet. Men snart kanske det blir ändring på det? I det här poddavsnittet pratar vi om hormonella preventivmedel för män.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  I det här avsnittet av podden Sex på arbetstid pratar vi om våra mest effektiva preventivmedel, LARC, det vill säga långtidsverkande preventivmedel. Gäst är tidigare mödrahälsovårdsöverläkaren och gynekologen Joy Ellis.

 • Människor i rader, varannan med klänning, varannan med byxor. Alla gröna förutom personen i mitten som är vit och med hälften kjol och hälften byxor. Illustration.

  En efterlängtad utbildning är tillbaka, nu i helt digital form. I Lärportalen finns nu hbtq-diplomeringen – både individuell och för verksamhet.

 • Logga i röda och rosa nyanser med texten sex på arbetstid.

  Att gå till tandläkaren kan väcka kroppsliga minnen av tidigare sexuella övergrepp. I senaste avsnittet av KSH:s podd Sex på arbetstid pratar vi om reaktioner som kan uppstå i tandläkarstolen och hur vi kan lära oss att upptäcka dem.

 • De tre kursledarna sitter i en grön soffa och tittar i en bok.

  I december var det premiär för KSH:s nya grundläggande sexologiutbildning för hälso- och sjukvårdpersonal. Denna tvådagarsutbildning kommer framöver att ges varje termin, både fysiskt och digitalt.

 • Logga med texten sex på arbetstid, i rödrosa färgnyanser

  En av våra starkaste samhällsnormer är tvåsamhetsnormen. Det här avsnittet av KSH:s podd Sex på arbetstid handlar om att leva flersamt och vad hälso- och sjukvården kan behöva tänka på för att möta flersamma personer på ett bra sätt.

 • Illustration med texten SRHR-nytt och figurer som symboliserar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

  Nu finns ett nytt nummer ute av nyhetsbrevet SRHR-nytt. Temat är transpersoner och SRHR

 • Malte Magnusson, porträttfoto

  I en ny masteruppsats vid Malmö universitet beskriver Malte Magnusson transpersoners svåra sexuella erfarenheter och lyfter vikten av att vårdpersonal har normmedvetet bemötande.

 • Tanya Charif och Milo Norberg håller den nya metodboken framför sig

  Göteborgs ungdomsmottagningar erbjuder samtalsgrupper för unga transpersoner och unga med funderingar kring sin könsidentitet. Här berättar Milo Norberg, UM, och Tanya Charif, KSH, om samtalsgrupperna och den nya metodbok som precis har släppts.

 • Logga med texten sex på arbetstid, i rödrosa färgnyanser

  Asexuell betyder olika för olika personer, men det gemensamma är ofta att man saknar sexuell attraktion till andra. I det här avsnittet av podden Sex på arbetstid pratar vi med Rebecka Göransson, kurator och sexolog.

 • Page list icon

  I samband med Världsaidsdagen 1 december publicerar Folkhälsomyndigheten tre olika rapporter om hiv, som bland annat handlar om allmänhetens kunskap om och attityder till hiv.

 • Kampanjaffisch med texten Rethink HIV. People on effective HIV treatment cannot pass on the virus. Effektiv behandling ger omätbara nivåer av hiv och 100 procents skydd mot överföring vid sex. Hivplus. Svartvit bild på två personer som skrattar tillsammans.

  I år är det 40 år sen hiv upptäcktes i Sverige. Mycket har förändrats under de här åren. Detta vill nätverket World Aids Day, där VGR:s Kunskapscentrum för sexuell hälsa är en deltagare, uppmärksamma.

 • Panel med föreläsare samtalar. Filmkamera som spelar in i förgrunden.
  Fotograf: Anna Pettersson

  Drygt 1 000 personer var anmälda till årets upplaga av Sexualitet, unga och skolans roll som genomfördes tidigare i november. Den digitala heldagskonferensen anordnas gemensamt av Göteborgsregionen och Kunskapscentrum för sexuell hälsa.

 • logga med texten sex på arbetstid i olika röd-rosa nyanser

  Varför söker män sällan vård för sexuella problem? Och hur påverkar hälso- och sjukvårdspersonalens attityder och föreställningar om män, den vård som ges? Det är temat i senaste avsnittet av KSH:s podd.

 • Sidhuvud hos podbean för podcasten Sex på arbetstid

  Abort, prostatacancer, vulvahälsa, sex på äldreboendet, klimakteriet och inte minst: lust. Många ämnen ryms i podden Sex på arbetstid – läs intervjun med KSH:s Elin Klingvall och Anna Skoglund i VGR Fokus.

 • Provtagningsmall STI

  Under hösten har Kunskapscentrum för sexuell hälsa och Smittskydd Västra Götaland uppdaterat Provtagningsmall STI – en guide för vårdpersonal att ta rätt STI-prover, i rätt tid och i rätt provtagningslokal.

 • Logga i röd-rosa nyanser med texten Sex på arbetstid

  Två nya avsnitt av KSH:s podcast Sex på arbetstid handlar om unga och porr, ur dels ett forskningsperspektiv och dels ett kliniskt perspektiv.

 • Illustration med texten SRHR-nytt och figurer som symboliserar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

  Nu finns ett nytt nummer ute av nyhetsbrevet SRHR-nytt. Temat är ofrivillig barnlöshet och assisterad befruktning.

 • Logga i röd-rosa nyanser med texten sex på arbetstid

  Senaste avsnittet av KSH:s podd Sex på arbetstid handlar om infektioner som överförs vid sex – klamydia, syfilis, gonorré och den mer okända mycoplasma genitalium. Självklart pratar vi också om apkoppor.

 • Illustration av unga människor i olika situationer, från omfamning till att sitta bredvid varandra eller själv framför datorn

  Onsdagen 2 november är det dags för årets upplaga av konferensen Sexualitet, unga och skolans roll. Temat är "Hur går det med sexualitet, samtycke och relationer i skolan?".

 • Låda med fack fyllda med olika sorters kondomer

  Den 28 september genomför KSH en kortare digital påbyggnadsutbildning till basutbildningen Lust- och njutningsorienterad kondområdgivning.

 • Logga i rött och rosa med texten Sex på arbetstid

  I månadens avsnitt av podden Sex på arbetstid talar vi om vulvahälsa - varför vet vi så lite om vulvan? Och varför har så många problem med klåda, smärtor och svamp?

 • Lunchtallrik med pasta framför laptop, foto

  Snart är det dags för Forum sexuell hälsa i form av fyra digitala lunchseminarier på olika teman – Sex i september. Seminarierna ger fördjupade kunskaper och perspektiv inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

 • Logga Sex på arbetstid
 • Logga Sex på arbetstid

Kunskapscentrum för sexuell hälsa ger dig nyheter inom SRHR-området.

Senast uppdaterad: 2023-04-14 14:25