Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa 2 november

Välkommen till Forum sexuell hälsa
– fokus klimakteriet

Kunskapscentrum för sexuell hälsa, KSH, bjuder in till fortbildning på temat klimakteriet och sexuell hälsa. Höstens forum riktar sig till dig som möter patienter med besvär av klimakteriet.

Troligen arbetar du på en vårdcentral, barnmorskemottagning, gynmottagning eller inom liknande verksamhet.

Syftet är att erbjuda en möjlighet att få fördjupade kunskaper och perspektiv inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, denna gång med fokus på klimakteriet.

Forum sexuell hälsa är kostnadsfritt.

När: Den 2 november kl. 9-16
Var: Göteborg, Stationshuset konferens (även livesänt via KSH:s hemsida)

Program:

9:00–9:10 Inledning, KSH
KSH arbetar för att tillgängliggöra information och service avseende sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) till regionens alla invånare. Här presenteras verksamheten och ett axplock av aktuella projekt.

9:10–10:30 Motion motverkar många av menopausens minus
Mats Hammar, Professor emeritus i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet, överläkare vid KK Linköping. Bedriver och har bedrivit forskning inom framför allt menopausmedicin, infertilitet och antikonception. Har deltagit i utarbetandet av SFOG:s, Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, nya råd om behandling av klimakteriebesvär. Mats kommer att dela med sig av vad som händer hos kvinnor kring menopaus, kort om SFOG:s nya behandlingsråd, men också om effekter av fysisk aktivitet på klimakteriebesvär och annat som händer efter menopaus.

10:30–10.50 Kaffe och macka

10:50–11:50 RMR, läkemedelsbehandlingar och akupunktur mot klimakteriebesvär
Charlotte Greppe, överläkare inom gynekologi på Gynekologimottagningen Frölunda specialistsjukhus. Charlotte har samordnat arbetet kring uppdateringen av den Regionala Medicinska Riktlinje, RMR, om klimakteriet inom VGR. Under programpunkten presenteras arbetet som ledde fram till RMR:n, kort om olika läkemedelsbehandlingar och hur vi kan prata med patienten om risk-nytta när vi erbjuder olika behandlingar.

Fysioterapeut från fysioterapimottagning på Frölunda specialistsjukhus presenterar hur behandling med akupunktur ger god effekt på klimakteriebesvär.

12:00-13:00 Lunch på egen hand

13:00–14:30 Två verksamheter delar sina erfarenheter
Lena Rindner, distriktssköterska/doktorand och Gunilla Strömme, barnmorska, arbetar på Närhälsan Södra Torgets Vårdcentral i Borås med klimakterierådgivning. Deras forskning om klimakteriet har resulterat i en nystartad mottagning. Forskningen syftar till att studera somatiska, urogenitala och psykiska aspekter av klimakteriebesvär och hälsa samt utvärdera en ny strukturerad behandlingsmetod. Behandlingsmetoden innebär grupputbildning/individuellt samtal för kvinnor i klimakteriet för ökad kunskap och förståelse för den egna hälsan. Både forskningen och erfarenhet av mottagningen presenteras under klimakteriedagen.

Anna Wängborg, vårdenhetschef och barnmorska på Kungälvs gynekologimottagning, delar med sig av mottagningens erfarenhet av att arbeta med livscykelperspektiv och vikten av att bemöta patienter med ett språk och förhållningssätt som normaliserar klimakteriet.

14:30–15:00 Fika

15:00–15:45 Sex och självkänsla
Eva Sanner, författare, psykosyntesterapeut särskilt inom området parterapi, handledare och utbildare inom psykosyntes och aktuell med boken ”Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio”, delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Om vad som sker i klimakteriet emotionellt och relationellt, samt om normer kring kvinnlig sexualitet och ålder, samt varför vårdpersonal bör ställa frågor om patientens sexuella hälsa.

15:45–16:00 Avslut

Så anmäler du dig

För deltagande på plats i Göteborg:
Anmäl dig här i regionkalendern. Obs 40 platser: 

För deltagande via webb:
Anmäl dig här i regionkalendern

Välkommen!

Om Forum sexuell hälsa

En till två gånger per termin anordnas Forum sexuell hälsa på en eller flera platser i någon av regionens fyra sjukvårdsområden. Innehållet är relevant för aktörer inom såväl öppen som sluten vård, idéburna organisationer inom fältet samt kommunala verksamheter. Det gemansamma temat är nyheter och olika frågeställningar inom SRHR-området. 

Det är den lokala sexuell hälsa-gruppen som ansvarar för arrangemanget. Vi tar gärna förslag på innehåll, kontakta samordnaren eller din representant i gruppen.

Regionala samordnare sexuell hälsa

Göteborg och södra bohuslän
Malin Askhamre
malin.askhamre@vgregion.se
Tel: 070-5420841

Skaraborg
Anna Skoglund 
anna.skoglund@vgregion.se 
Tel: 070-082 27 34

Södra älvsborg 
Fatou Sonko
fatou.sonko@vgregion.se 
Tel: 072-202 58 80

Fyrbodal
My Opperdoes
my.opperdoes@vgregion.se
Tel: 076-325 30 08

Här hittar du fyra föreläsningar som spelades in i samband med forum sexuell hälsa med tema SRHR på vårdcentral.

 

Rättigheter/skyldigheter utifrån Sexuell Reproduktiv Hälsa och Rättigheter (SRHR)/ Mänskliga Rättigheter (MR) - Fatou Sonko utvecklingsledare KSH SRHR och MR 28 min

Whats new”, rapport från venereologsektionens utbildningsdag - Anna Skoglund och Eva Rundberg, utvecklingsledare KSH What's new 27 min

Skyldigheter och rättigheter enligt smittskyddslagen. Statistik Klamydia/ Gonorré - Peter Nolskog, Biträdande smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland Smittskyddslagen, skyldigheter och rättigheter 46 min

STI-provtagning och smittspårning - tips och tricks. Ann Söderstrand, Barnmorska, Ungdomsmottagningen Alingsås och Kajsa Lundqvist Smittskyddssjuksköterska, Smittskydd Västra Götaland STI-provtagning och smittspårning tips och trix 30 min

SRHR på vårt sätt. Projekt riktat till person av thailändskt ursprung som identifierar sig som kvinna, boendes i Västra Götaland. Siw Blom, leg psykoterapeut, Sexualmedicinskt centrum SpecialLinjen 13 min 


Senast uppdaterad: 2020-03-27 09:38