Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa är ett tillfälle för fortbildning som KSH anordnar några gånger om året för dig som arbetar med sexuell hälsa inom Västra Götalandsregionen.

En till två gånger per termin anordnas Forum sexuell hälsa, som består av flera seminarier, på ett tema inom SRHR-området. Tidigare teman har till exempel varit smärta ur ett SRHR-perspektiv, klimakteriet samt psykiatri och sexuell hälsa.

Forum sexuell hälsa är kostnadsfritt.

För frågor om forum sexuell hälsa kontakta Fatou Sonko, utvecklingsledare KSH, fatou.sonko@vgregion.se

Forum sexuell hälsa, tema sexologi

Välkommen till höstens Forum sexuell hälsa, med tema sexologi för dig som arbetar inom vården.

Dagen ger en inblick i och förståelse för ämnet sexologi och du får med dig användbara tips på hur du kan arbeta vidare i ditt kliniska arbete.

När: 19 november kl 9:00-16:00
Var: Stationshuset konferens, lokal Bergslagsbanan, Göteborg eller via länk som skickas ut till anmälda deltagare inför dagen.
Anmälan: Via Lärportalen. Logga in i Lärportalen och sök sedan på "Forum sexuell hälsa". Om du inte är anställd i VGR behöver du skapa ett konto innan du loggar in och anmäler dig. Gå då in på länken ovan, klicka på "Logga in annat konto" och sedan på "Skapa konto".

För deltagare på plats kommer det att finnas för- och eftermiddagsfika.

Program

09:00-09:30 Hej och välkommen

Karin Rasper, verksamhetschef på KSH och Anna Skoglund, utvecklingsledare och sexolog på KSH, hälsar välkomna och presenterar Västra Götalandsregionens satsning för att öka kompetens om sexologi och dess koppling till SRHR.

09:30-11:15 Vad är sexologi och varför det är viktigt

Hanna Möllås är legitimerad barnmorska och legitimerad psykoterapeut. Hon har flera auktorisationer i sexologi, föreläser och driver samtalsmottagning kring lust och relationer. Hanna Möllås kommer föreläsa om vad sexologi, sexualfysiologi och lustanatomi är. Hon berättar om varför det är viktigt och hur vi kan behålla ett lustfyllt sinne genom livets upp och ned gångar.

11:30-12:15 Att prata om sexualitet

Per Andreas Persson, utvecklingsledare på KSH, sjuksköterska på Sexualmedicinskt centrum och sexolog. Etablerade sanningar eller utdaterad kunskap? Föreläsaren har grävt i egna föreläsningsanteckningar och hur man resonerat kring att samtala om sexualiteten.

12:15-13:15 Lunch på egen hand

13:15-14:45 Att möta patienter med sexuella dysfunktioner

Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut på Sexualmedicinskt centrum. ”Att förstå kroppens budskap” är hennes intresse och arbete. Föreläsningen kommer att handla om när sexet inte fungerar, de vanligaste sexuella dysfunktionerna hos personer med slida och hur man som vårdpersonal kan uppmärksamma och ställa frågor kring det för att hjälpa personen vidare.

Carina Danemalm Jägervall är sexualrådgivare och uroterapeut med klinisk inriktning på sexuell hälsa och urologisk cancersjukdom. Hon är verksam på kirurgkliniken i Växjö, och forskar om sexuella förändringar och sexuell rehabilitering efter behandling av prostatacancer. Föreläsningen kommer att fokusera på vanliga sexuella dysfunktioner hos personer med penis och pung, hur de upplevs och hur de kan behandlas och hanteras.

15:00-15.45 Hur kan vi se dom vi inte ser?

Tanya Charif, utvecklingsledare på KSH och kurator på Ungdomsmottagningen Olskroken, föreläser om hur vi kan bli mer normmedvetna och minska risken för diskriminering i vårt dagliga kliniska arbete. Tanya Charif kommer gå igenom hur intersektionalitet som verktyg kan användas för att förstå hur människors rättigheter i en situation kan påverkas av olika normer och strukturer.

15:45-16:00 Summering av dagen och avslut

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss som arrangerar:
Malin Askhamre
My Opperdoes
Anna Skoglund
Fatou Sonko 


Senast uppdaterad: 2021-09-09 16:04