SRHR-dagen 2022 – konferens för hälso- och sjukvården i VGR

13 oktober anordnar Kunskapscentrum för sexuell hälsa SRHR-dagen 2022 – en konferens om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i hälso- och sjukvården.
Den sexuella hälsan är en del av den allmänna hälsan. Konferensdagen kommer att visa olika exempel på att SRHR är ett viktigt område för att uppnå en jämlik och personcentrerad vård.
Målgruppen är i första hand personal på vårdcentral, rehab och inom psykiatrin.
Programmet ger inspiration för arbetet med Västra Götalandsregionens SRHR-strategi samt kunskaper för att du som medarbetare ska känna trygghet att inkludera frågorna i ditt dagliga arbete.
Konferensen är kostnadsfri, men har begränsat antal platser. För att säkra din plats, anmäl dig redan idag.
Tid: 13 oktober 2022, kl. 09:00-16:00
Plats: Scandic Crown Hotel, Polhemsplatsen 3, Dalén-salen, Göteborg
Program SRHR-dagen 2022:
09:00–09:10: Välkommen
Kunskapscentrum för sexuell hälsa, KSH, hälsar välkommen. Karin Rasper, verksamhetschef och Tommy Pherson, utvecklingsledare och dagens moderator, inleder dagen och presenterar Västra Götalandsregionens strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
09:10–09:25: Nationellt strategiskt SRHR-arbete
09:25–09:45 SRHR ur ett livscykelperspektiv – i hälso- och sjukvård
Anna Wängborg, barnmorska och enhetschef för gynekologimottagningen på Sjukhusen i väster, samt doktorand vid Karolinska Institutet, presenterar exempel på hälsoproblem och även rättigheter, som tydliggör att SRHR behöver inkluderas i hälso- och sjukvården under hela livet.
09:45–10:10: Fika och mingel med utställare
10:10–11:25: Sexuella problem vid somatisk sjukdom
- Ann Hedlund, sexolog och sjuksköterska på urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, föreläser om erektil dysfunktion, ett vanligt sexuellt problem vid prostatasjukdom, samt hur det kan avhjälpas med läkemedel och hjälpmedel.
- Kristina Areskog Josefsson, fysioterapeut och professor på Oslo Metropolitan University, Norge, och Högskolan Väst, Sverige, presenterar hur fysioterapi kan stödja patienter till bättre sexuell hälsa.
- Anne-Marie Wangel, lektor i vårdvetenskap vid Malmö universitet presenterar utifrån sin forskning hur kvinnors urogenitala hälsa och sexualitet kan påverkas vid diabetes.
11:25–11:45: Migration och SRHR
My Opperdoes och Tanya Charif, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa, presenterar behov, utmaningar och möjligheter i arbetet med SRHR för migranter. Exempelvis hur olika strukturer kan påverka människors tillgång till vård.
11:45–12:30: Lunch
12:30–13:00: Besök i SRHR-bussen utanför hotellet. Mingel med utställare.
13:00–14:00: Sexualitet, psykisk ohälsa och läkemedel
- Cecilia Dhejne, överläkare, psykiater och klinisk sexolog vid ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset, föreläser om vanliga psykiatriska tillstånd och dess påverkan på sexualiteten, hur sexualitet inkluderas i patientmötet och åtgärder för att förbättra den sexuell hälsan.
- Mats Holmberg är androlog och endokrinolog vid ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset. Föreläser om hur olika läkemedel kan påverka sexualiteten och vad man som kliniker kan tänka på vid medicinering av olika tillstånd.
14:00–14:45: Vård efter sexuella övergrepp
- Gita Rajan, läkare i allmänmedicin och klinikchef på Wonsa och Maja Koppfeldt, verksamhetschef för Wonsa-mottagningen i Göteborg, föreläser om deras arbete och forskning. Wonsa är en stiftelse och mottagning som arbetar med sexualbrottsutsatta genom behandling, forskning och utbildning av vårdpersonal.
- Katarina Östlund Ohlén, psykolog på Sexualmedicinskt centrum, presenterar hur vården för sexualbrottsutsatta ser ut i Västra Götalandsregionen.
14:45–15:10: Fika och mingel med utställare
15:10–15:50 Material och metoder för att arbeta med SRHR inom hälso- och sjukvård
Kunskapscentrum för sexuell hälsa informerar om stöd och resurser för implementering av Västra Götalandsregionens SRHR-strategi:
- SRHR-webbutbildning och samtalsstöd för att ta upp sexualitetsfrågor i patientmöten
- Information om SRHR-tolkar och bild- och språkstöd
- Webbutbildningen HBTQ diplomering
- Podcast för vårdpersonal: Sex på arbetstid
- Regionens grundläggande utbildning i sexologi
- Handledning i att ta fram en åtgärdsplan kopplat till SRHR-strategin
15:50–16:00 Uppsamling och avslutning
Anmälan:
Konferensen hittar du i Lärportalen: SRHR-dagen (vgregion.se)
Observera: För att ta del av utbildningen måste du logga in. Om du inte är anställd i VGR behöver du skapa ett konto vid inloggning.