Utvärdering av ABW Skövde

Nu finns rapporten med utvärdering av ABW Skövde att ladda ner för alla som arbetar inom Västra Götalandsregionen. Nedan följer ett utdrag ur sammanfattning samt en länk för att ta del av rapporten i sin helhet.

Ladda ner rapporten om utvärdering av ABW Skövde

Rapporten är en del i ett forskningsprojekt, vars syfte är att studera effekterna på arbetsmiljö, hälsa, produktivitet, arbetstrivsel och samarbetsklimat av en flytt till aktivitetsbaserade kontor (ABK) i Regionens Hus. Forskningen bedrivs interaktivt med pågående utvecklingsarbete och har som ambition att nyttiggöra resultaten i praktiken.

Rapporten bygger på intervjuer och observationer vid Regionens hus i Skövde hösten 2019. Denna datainsamling ska ses som ett komplement till uppföljningsenkäterna och har som syfte att förstå varför vissa medarbetare är nöjda med ABK och andra missnöjda.

Deltagarna var främst nöjda med det estetiska utseendet på arbetsplatsen och det utökade teknikstödet. Däremot fanns en del arbetsmiljöutmaningar kopplat till kontorets utformning och funktionsdugligheten av olika zoner, arbetsstationer och möblemang. De tre övergripande förbättringsbehov kopplat till kontoret är:

  • Kontorsutformningen medför audiella (och delvis visuella) distraktioner,
    framförallt i lugna zoner. Detta beror på otydliga zongränser och designmarkörer, otillräckliga avskärmningar, suboptimal akustik och otydliga förhållningsregler.
  • Den nya miljön och tekniken har möjliggjort mindre resande och underlättat distansmöten. Dessutom sker mer Skype/telefon mellan kollegor i huset. Miljöns utformning ger begränsat stöd för detta.
  • Kontorets utformning medför ergonomiska problem kopplat till syn- och sittergonomi vid skärmarbetsplatser och i Skyperummen.

Dessa brister har negativa konsekvenser för prestation och arbetsrelaterade stress och hälsa. Aktivitetsbaserade kontor per definition ska matcha medarbetares aktiviteter och individuella preferenser. Resultatet visar att det finns skillnader mellan de olika enheterna i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, arbetssätt, utformning av våningsplan där de har sin hemvist samt ledarskap och arbetsarbetsmiljöarbete kopplat till husets förutsättningar. Tidigare studier har visat att implementering av nya kontorstyper lyckas inte helt från första början, utan kräver en del vidareutveckling och efterjusteringar för att få kontoret att matcha lokala behov på grupp- och individnivå. Det gemensamma utvecklingsarbetet utifrån huset som helhet behöver gå hand i hand med arbetsmiljöarbetet på respektive enhet. Medarbetarinvolvering och dialog är viktig.

Resultatet bygger på fokusgruppsintervjuer och observationer. Samtliga medarbetare som jobbade på Regionens Hus i Skövde erbjöds att delta i fokusgruppsintervjuerna. Av de inbjudna medarbetarna deltog 52 personer och från de flesta förvaltningarna. Dessutom genomfördes sex individuella chefsintervjuer. Observationerna innebär att forskare under en vecka observerat miljön och registrerat beläggningen av arbetsytor 4 ggr/dag.

Anne-Marie Hultberg

Utvecklingsledare

Telefonnummer

Kontor: 031 - 342 07 00