Färre möbler slängs med bytessajten Tage

Fotograf: Anneli Permer

Det slängs färre möbler på Sahlgrenska universitetssjukhuset tack vare den interna bytessajten Tage. Istället för att hamna i skräpcontainern få möblerna nya hem.

Tanken med bytessajten Tage är att det ska vara lätt att återanvända möbler istället för att slänga. De som har möbler över kan enkelt lägga upp en annons i systemet och de som har ett behov kan gå in och söka efter passande möbler. Sedan Tage öppnades för drygt sex månader sedan har 150 annonser lagt ut och minst lika många möbler har hittat ny ägare.

─ Precis när vi öppnade sajten i april 2014 var det huggsexa om möblerna. Många har gått till psykiatrin som har stort slitage på möbler, berättar Amalia Jakobsson, inköpsstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen och som är en av de drivande personerna bakom Tage.

Miljömedvetna medarbetare

Amalia berättar att innan Tage kom på plats var det många som reagerade på att möbler slängdes. Sjukhuset har inte längre något centralt möbellager och det är ont om förvaringsutrymme ute på avdelningarna. Det gjorde att en hel del möbler tidigare slängdes.

─ Vi har miljömedvetna medarbetare. Många mår helt enkelt dåligt av att slänga fullt funktionsdugliga saker. Och dessutom är alla noga med sina pengar. Sahlgrenska lägger mycket pengar varje år på att köpa möbler, nästan 40 mkr. Det finns med andra ord vinster, både i rena pengar och i miljönytta, när möbler återanvänds.

Rutiner vid flytt

Idén med Tage uppstod i samband med att Amalia tillsammans med sina kollegor Helena Olsson som är planeringsledare och Johanna Knape som är miljöstrateg fick uppdraget att hitta en rutin för hur möbler skulle hanteras vid flytt.

─ Det är ofta vid flytt som överskott av möbler uppstår. Tidigare tog en avdelning med sig sina möbler vid flytt men eftersom möbleringen oftast är anpassad efter en speciell lokal får möblerna numera vara kvar vid flytt, förklara Amalia.

Trots nya rutiner kunde man konstatera att det fortfarande blev möbler över. I den vevan startade Göteborgs Stad en intern bytesmarknad för inredning. Det är exakt samma system som används på Sahlgrenska idag.

─ Vi hade tur som fick lov att använda samma system och inte behövde bygga något eget, fortsätter Amalia.

Testperioden för Tage var över i september och just nu pågår en utvärdering.

─ Alla är väldigt nöjda med Tage och potentialen finns absolut att införas i hela Västra Götalandsregionen, med sina 50 000 medarbetare. Men det finns fortfarande en del som behöver förbättras. Jag tror till exempel att det finns en del möbler i skrymslen och vrår som skulle kunna läggas in i Tage, avslutar Amalia.