Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Patienten betalar för sin tandvård enligt det nationella högkostnadsskyddet för öppna hälso- och sjukvården med samma rätt till frikort. Tandvård som inte omfattas av Särskilt tandvårdsstöd ska betalas av patienten själv med hjälp av det statliga tandvårdsstödet via Försäkringskassan.
Det särskilda tandvårdsstödets tre delar (NFS)
N-tandvård. Nödvändig tandvård och munhälsobedömning för personer med ett bestående och stort omsorgsbehov i det dagliga livet
F-tandvård. Vid vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning
S-tandvård. Som ett led i sjukdomsbehandling under begränsad tid
Både behandlare och privata vårdgivare i Västra Götaland ska vara registrerade i Katalog i Väst, KIV. Följ instruktionerna på KIV-sidorna.
Behandlare ska ansöka om eTjänstekort(SITHS-kort) för säker inloggning till eFHB, Fakturaportalen med flera IT-system.
eFrikort: Anslut din klinik och sök behörighet steg för steg, se nedan.
Därför ska vårdgivaren inför varje besök kontrollera att det uppvisade intyget om N-tandvård eller F-tandvård är giltigt. Anledningen är att ett intyg kan dras in.
Intyg kan dras in om: - tidsgränsen löpt ut - patienten flyttat från Västra Götaland - villkoren inte längre är uppfyllda, som att sjukdomsbilden ändrats - det utfärdats på felaktiga grunder
Tandvårdssamordning ska kontaktas via mejl eller telefon om: - patienten har skyddad identitet - vårdgivaren finns utanför Västra Götaland och behandlar en patient från Västra Götaland
Informationsbrev Nyblivna intygshavare får brev från Tandvårdssamordning om allt de behöver veta inför det första tandläkarbesöket och vad N-tandvård, munhälsobedömning och F-tandvård innebär.
I brevet står intygsnumret, beslutsdatum och giltighetstiden. Och att giltigheten alltid kontrolleras så om patienten saknar giltig ID-handling måste den som följer med intyga vem patienten är. Patienten ombeds dessutom att tala om för sin tandläkare att ett intyg finns.
Läkarintyg för tandvård är aktuellt i dessa situationer:
Läkarintyg för privat ansökan om N-tandvård (nödvändig tandvård) Fyll i, skriv ut och underteckna. Intyget bifogas av patienten vid privat ansökan om intyg om N-tandvård. Se nedan.