Arbetssätt och styrning i miljöarbetet
Måluppfyllnad av Miljömål 2030 förutsätter att förvaltningar och bolag inom VGR samverkar och följer centrala styrdokument. Vi har även ett antal gemensamma regionala arbetssätt och verktyg för att nå framgång i vårt eget miljöarbete.
Ansvar och roller inom VGR
Samtliga förvaltningar och bolag har ett gemensamt ansvar för genomförandet av Miljömål 2030. För att nå miljömålen krävs samverkan över förvaltnings- och bolagsgränser.
Det är våra förtroendevalda som styr miljöarbetet inom VGR. På förvaltningsnivå finns tjänstemannaorganisationen som bedriver miljöarbetet i linjen med stöd av miljösamordnare och miljöombud eller motsvarande.
Miljöchef/miljösamordnare/miljöstrateg eller motsvarande är stöd och resurs för varje förvaltnings- eller bolagsledning.
Miljöombuden på förvaltningarna är en resurs i miljöarbetet på avdelnings- eller enhetsnivå, där ansvarig chef utser dem.
Kemikaliekontaktpersoner eller -ombud är särskilt stöd och en resurs i kemikaliearbetet och utses också av ansvarig chef.
Miljöledning enligt ISO 14001
Alla Västra Götalandsregionens verksamheter ska enligt Miljömål 2030 arbeta systematiskt med miljöledning enligt ISO 14001. För en effektiv styrning mot miljömålen krävs ett tydligt ledarskap och systematiskt arbete med ständiga förbättringar. Detta stöds av ett systematiskt arbetssätt i miljöledningssystem som följer standarden ISO 14001.
Till 2025 ska förvaltningar och bolag med större miljöpåverkan eller -komplexitet även ha genomfört certifiering enligt ISO 14001. Mindre förvaltningar och bolag samt alla enheter i vissa förvaltningar ska minst ha genomfört miljödiplomering.
Biologisk mångfald
Inköp och upphandling
I alla våra upphandlingar ska balans uppnås mellan social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Det är viktigt för Västra Götalandsregionen, som stor beställare, att ställa höga miljökrav för att successivt minska påverkan på miljö och hälsa. Som offentlig myndighet ansvarar vi inte bara för den egna organisationen, utan måste även se till att våra inköp bidrar till en hållbar utveckling både regionalt och globalt.
I inköpsprocessen ingår också att hitta resurseffektiva flöden, som minskar användningen av energi och material.
Klimatarbete
Klimatsmart mat på våra fat (webbaserad utbildning)
Miljöutbildning och kompetens
Alla anställda och förtroendevalda ska genomföra en grundläggande miljöutbildning. Västra Götalandsregionen erbjuder en webbaserad miljöutbildning på VGR:s lärplattform. Förvaltningarna kan också välja att i stället ordna en lärarledd miljöutbildning.
Miljöutbildningar på Lärportalen
Webbutbildningar för förtroendevalda
Miljöstipendium
Västra Götalandsregionen har sedan 2002 ett internt miljöstipendium. Det ska premiera anställda eller verksamheter som uppnått något utöver vad som kan förväntas inom ramen för sitt ordinarie uppdrag - i VGR:s eget miljöarbete.
Finansfrågor
Västra Götalandsregionen har givit ut sin första gröna obligation. Lånet omfattade en miljard kronor för att finansiera nya Regionens hus i Göteborg. Den gröna obligationen motsvarar en traditionell obligation, men med skillnaden att utfärdaren garanterar att kapitalet som lånas enbart används till miljöinvesteringar.
VGR ska vid placeringar ta hänsyn till och främja god etik, ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Vidare medges inte placeringar direkt i företag som till en väsentlig del av verksamheten utvinner fossila bränslen. Placeringar ska även undvikas i företag som på annat sätt är inblandade i framställningen av fossila bränslen genom t ex produktion och prospektering.