Barnens bibliotek lanserar ny sajt

Barnens bibliotek är en webbplats med boktips, faktatexter om författare och digitala quiz. Barn kan också söka efter böcker i en katalog och skriva egna recensioner. Sajten, som hade en halv miljon besök förra året, används även av bibliotekarier, lärare och föräldrar. Nu lanseras en ny version med fler funktioner, enklare navigering och uppfräschat utseende.

I över 25 år har barnensbibliotek.se varit en reklamfri webbplats för barn 8–12 år, med målet att uppmuntra läs- och skrivlusten. Här får även bibliotek över hela landet stöd i sitt läsfrämjande arbete. Lärare och föräldrar kan också hitta tips kring läsning för och med barn. 

Nu nylanseras sajten, bland annat för ökad digital stabilitet och större användarvänlighet. Det finns tydliga separata ingångar för barn- och vuxenmaterial, nya interaktiva delar för barn och en uppdaterad bokkatalog. Den får dessutom ny design.   

–  Vi har också gjort ett stort tillgänglighetsarbete, målet är att alla barn ska kunna använda sajten. Att även ha barn med i utvecklingsarbetet har varit självklart! säger Daniella Pind, enhetschef Bibliotek och litteratur på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. 

Ett femtiotal barn från Tidaholm, Göteborg och Lerum har ingått i referensgrupper. De har bland annat fått leta efter olika saker på webbplatsen, tittat på färger och design, och på hur lätta och svåra olika typsnitt är att läsa.  

Barnens bibliotek arbetar utifrån den regionala biblioteksplanens läsfrämjandemål och bidrar till att uppfylla bibliotekslagens mål om att främja litteratur, stimulera till läsning och språkutveckling hos barn och unga. Man skapar också innehåll för och om folkbibliotekens prioriterade grupper; personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska.  

Att ge barn och unga likvärdiga förutsättningar till en fullgod läsförmåga och lustfyllda litteraturupplevelser knyter även an till en rad prioriterade områden i Västra Götalandsregionens kulturstrategi, bland annat att stärka barns och ungas rätt till konst och kultur, och att stärka arbetet för yttrandefrihet och demokrati. 

– Språk är makt, och varje barn har rätt till ett rikt språk. Detta för att utveckla sin livspotential men också för att klara skolan och bli en del av samhället på riktigt. Just läsning förknippas gärna med nyttighet, men det är minst lika viktigt för att barn ska utveckla fantasi, kreativitet och empati, säger Katti Hoflin, kulturchef, Västra Götalandsregionen. 

Barnens bibliotek drivs av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. 

Läs mer om Barnens bibliotek på barnensbibliotek.se

Daniella Pind

Enhetschef

Telefonnummer