Förvaltningen för kulturutveckling på Västerhavsveckan

Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med aktiviteter som kan engagera och locka alla åldrar. Förvaltningen för kulturutvecklings museer deltar med rad programpunkter. Bland annat finns Göteborgs naturhistoriska museum med vid invigningen, där vi får veta mer om den mystiska fisken stören. Västerhavsveckan pågår 5–13 augusti.

Västerhavsveckan startar lördagen den 5 augusti med invigning på Eriksberg. Där finns Göteborgs naturhistoriska museum med, i programpunkten ”Stör, gärna!” En gång var stören en vanlig fisk i Göta älv. Men det är över 100 år sedan det fiskades upp en stör här. Denna mystiska fisk, som ser ut som en urtida drake, är genomsnäll men mycket hotad, och i Sverige är den helt utrotad sen länge. Tack vare ett ambitiöst och spännande projekt kan denna relikt nu vara på väg tillbaka. Kom och hör om återintroduktionen av atlantstören.

Naturdokumentärer av Svante Lysén på Göteborgs naturhistoriska museum 9 augusti
Klockan 13.00 visas Bohuskust - ett vresigt paradis, en naturdokumentär som söker Bohuskustens själ under fyra årstider. Filmen tar med tittaren på en kajakpaddlares personliga färder och upplevelser i det unika kustlandskapet. 

Klockan 15.00 visas Käringön en utpost i havet, en dokumentärfilm om Käringön utanför nordvästra Orust och det goda samhället, fiskets uppgång och fall längs Bohuskusten och hur ett utvecklingsprojekt gav fiskarsamhället längst ut i skärgården hopp och framtid. Filmen skildrar öns drygt 400-åriga fiskehistoria där lotsverksamhet, högkyrklighet, sjöräddning och mycket annat har format ölivet till vad det är idag. 

Kliv in i Malmska valen 10 augusti – världens enda monterade blåval
Malmska valen strandade i Askimsviken 1865 och är världens enda monterade blåval. Den gamla valen står i Valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum och har käkarna öppna under hela Västerhavsveckan. Under torsdagen den 10 augusti kan du kliva in i dess inre.

Filmvisning 11 augusti: Fiskarnas rike, del 3: Havet
Fredag 11 augusti klockan 13.00 visar Göteborgs naturhistoriska museum även filmen Fiskarnas rike, del 3: Havet där du möter hajar som kan bli upp till tio meter stora och lär känna några av de märkligaste varelserna som lever i våra havsdjup.

Temaguidning vid Vitlyckehällen lördag 12 augusti
Vitlycke museum i Tanums kommun bjuder på en temaguidning under Västerhavsveckan, med fokus på hur landskapet har förändrats från havsvik till åkerlandskap. Vi berättar också om bronsåldersmänniskornas relation till havet. Kom och se forntida fiskeredskap i gården och prova på att tälja forntida metkrokar. 

Västerhavsveckan arrangeras varje år sedan 2008 av Västra Götalandsregionens miljönämnd tillsammans med forskningsinstitut, kommuner, organisationer, företag och andra medaktörer.