Lässugna barn ger sig ut på äventyr bland hjältar och väsen

Nu är äntligen Sommarboken i gång på bibliotek runt om i landet. För att riktigt få i gång läslusten lutar sig årets upplaga mot temat ”Bland hjältar och väsen”. Och här är det bara fantasin som sätter gränser. Intresset bland landets bibliotek är större än någonsin och i år känns det extra angeläget då mycket pekar på att barn och unga läser allt mindre.

- Förra året firade vi 10 år och vi är otroligt glada över alla bibliotek och barn som tar sig an projektet, deltar, läser och anordnar träffar. Nu ser vi fram emot en äventyrlig lässommar bland hjältar och väsen, säger Katarina Larson som är projektledare för Sommarboken.

Fart på fantasin
Det finns superhjältar, antihjältar samt hjältar med koppling till mytologi i allt från serier till tv-spel. Ja, vem är egentligen en hjälte och varför? Årets tema har tagits fram i samverkan med bokklubben Bubblan som träffas en gång i veckan på Borås stadsbibliotek.

- Väsen kan också få i gång kreativiteten. Allt från nordisk folktro med älvor och vättar till dagens uppsjö av besjälade varelser som enhörningar och zombies. Sägner och myter kan berätta mer och visa på hur väsen ofta är kopplade till den lokala kulturen, historien, religionen samt folkliga traditioner över hela världen, fortsätter Katarina

Ellinor Richey har gjort illustrationer och figurer som blir ansikten utåt och sätter liv i årets tema. Ett äventyrslystet gäng med spännande upptåg på lut.

- En inspirationskälla var bandet Gorillaz. Där bandmedlemmarna har tydliga karaktärer och egenskaper. Tanken var att figurerna inte skulle vara barn utan lite äldre som barnen kan se upp till och inspireras av, förklarar Ellinor

Nättroll – en annan trolltyp
Utöver temat läggs stor vikt vid källkritik. Ett fokusområde som blir allt viktigare inte minst i takt med AI:ns utveckling och intåg.

- Vi behöver alla, barn som vuxna, vara kritiska och tänka på vad är sant och vad är falskt i olika medier? Hur får man fram svaren på ett lustfyllt sätt?, avslutar Katarina

Här finns en lista med samtliga bibliotek som är med i Sommarboken.

Läs mer om Sommarboken

------
Unesco City of Literature
VGR är en av huvudparterna för Litteraturstaden Göteborg och Sommarboken är ett av många projekt med koppling till det arbetet.

Katarina Larson

Konsulent

Telefonnummer