Västra Götalandsregionen på Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter under biennalen som sker i Stockholm 30 maj–4 juni.

Scenkonstbiennalen är en arena för alla genrer inom scenkonsten och en mötesplats för scenkonstnärer från hela landet, men också med många utländska gäster. I år fyller Scenkonstbiennalen 30 år och arrangeras i Stockholm den 30 maj-4 juni, med Dramaten som värdscen. 

Västra Götalandsregionen medverkar i följande programpunkter under biennalen: 

Dansens framtid i Sverige 
SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling och Dansplan Sverige vill genomföra ett uppföljande seminarium efter det uppskattade samtalet som hölls på Dansmässan 2022 med titeln ”Dansens framtid i Sverige”. Inbjudna är kulturpolitiker och arrangörer för att fortsätta diskutera dansens förutsättningar och kulturpolitiska plats i Sverige. 

Västra Götalandsregionens danskonsulent Eyrun Thorhallsdottir modererar samtalet och i panelen sitter bland andra Daniel Andersson (L), andre vice ordförande i kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Onsdag 31 maj kl. 10.30-12.00 (Dramaten, Målarsalen) 

20 år av dansturnéer – Dansnät Sverige blickar bakåt och kör framåt Dansnät Sverige har turnerat dans i 20 år, har stött på motgångar och skördat framgångar. Men vad tar vi med oss från de goda erfarenheterna och vad behöver göras för att möta framtida behov och utmaningar?  

Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling ingår i Dansnät Sverige. VGR:s danskonsulent Eyrun Thorhallsdottir är ordförande i Dansnät Sveriges presidium och kommer att vara på plats.
Onsdag 31 maj kl 13.00–14.30 (Dramaten, Målarsalen) 

Produktionsmiljö för dans etableras i Forsåker I Mölndal får den fria dansen en central plats då den regionala satsningen Produktionsmiljö dans etableras mitt i stadskärnan i den nya stadsdelen Forsåker. Efter 15 år av utredningar och ett konstaterat behov från dansfältet är nu äntligen projekteringen av ett hus för dans i gång! 

Medverkande: Alex Bergström, ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Anna Isakson, projektledare VGR, Pernilla Övermark, kommunalråd Mölndals stad, Jenny Tonning, projektutvecklare MölnDala Fastighets AB, Tanja Andersson, dansare och koreograf mfl. 

Moderator: Camilla Eskel, regionutvecklare, Västra Götalandsregionen.
Fredag 2 juni kl 10.00–10.45 (Ö2 Södermalm) 

Vi ritar cirkuskartan Hur ser cirkusens infrastruktur ut i Sverige 2023? Vilka regioner har skrivit in cirkus i sin kulturplan? Var finns produktionsplatserna? Var finns spelplatserna? Med avstamp i det underlag som finns hos Kulturrådet i form av ansökningar och redovisningar samtalar vi om cirkusens förutsättningar, möjligheter och behov.  

Västra Götalandsregionens cirkuskonsulent Karin Skierus medverkar i panelsamtalet tillsammans med Josefin Rosales, konstnärlig ledare Parkteatern/Stockholms stadsteater cirkus, Magali Bancel, konstnärlig utvecklingsledare cirkus på Riksteatern och Lina B Frank, verksamhetsledare och internationell koordinator, Cirkus Syd. 
Fredag 2 juni kl 09.15–10.45 (Dramaten, Tornrummet) 

Scenkonstbiennalen arrangeras av den ideella föreningen Scensverige i samarbete med en eller flera värdar. Scenkonstbiennalen 2023 genomförs med stöd från Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm och Konstnärsnämnden.