Designstudent gör examensarbete i Regionens hus i Göteborg

Den 18 april–30 maj får Regionens hus i Göteborg besök av Moa Märta Markgren och hennes verk. Hon studerar tredje och sista året på kandidatutbildningen inom design på HDK-Valand och gör sitt examensarbete kring offentlig konst i entrén till huset.

Examensarbetet innebär inte bara att visa upp arbeten hon gjort. Under utställningsperioden kommer hon också att undersöka hur konst kan förändra upplevelsen av ett rum, i offentlig miljö. Hon har förberett sig genom flera platsbesök, där hon har noterat att människorna som rör sig i huset ofta har invanda rörelsemönster. 

–  Jag hoppas att mina föremål kan ändra på det! Jag hoppas också att de olika materialen kan locka fram instinkten att vilja röra vid saker, och att jag kan se skillnader i hur människor rör sig kring föremålen. Sedan hoppas jag att mitt projekt kan få människor att lyfta blicken, pausa rutinerna för en sekund för att se sin omgivning – och förhoppningsvis bli glada! säger Moa Märta Markgren.

Förra året prisades Moa Märta Markgren av Kolla! – en av Sveriges mest prestigefyllda utmärkelser för visuella kreatörer. Juryn beskriver ett konstnärskap i gränslandet mellan fantasi och diskbänksrealism, med vemod och värme – och med en humor som är svår att värja sig mot. 

Själv beskriver hon sig som “en illustrativ inredare”. 

– Form, färg och lekfullhet är viktigt i mitt arbete, och materialutforskande är ständigt pågående, spillmaterial är alltid återkommande. I Regionens Hus kommer textil och trä med några inslag av metall ta plats, det kommer formas till tecknade rumsligheter och föremål i lekfulla former. 

Moa Märta Markgrens examensarbete visas i entrén till Regionens hus, Bergslagsgatan 2 i Göteborg den 18 april–30 maj. 

Karolina von Mentzer

Regionutvecklare

Telefonnummer