Sälj ditt UFO på Vårslöjd på Remfabriken

Har du någon gång påbörjat en stickning som aldrig blev klar? Då har du ett UFO hemma. I slöjdsammanhang står förkortningen för “Unfinished Object”. På Vårslöjd på Remfabriken 6–7 maj kan du sälja ditt UFO och låta någon annan ta över, med ny energi!

Är du en av dem som under en period snöat in på hantverk i till exempel läder, trä eller ull som landat i halvfärdiga föremål, en kartong med specialverktyg och en massa överblivet material? Nu är det dags att rensa förråd, källare och vind och ge någon annan chansen att använda grejerna!  

Den 6–7 maj under Vårslöjd på Remfabriken blir det loppis för påbörjade projekt, verktyg och material. Besökarna kan också köpa färdiga alster från ett 20-tal etablerade slöjdare, delta i workshops, se en fotoutställning med hantverksporträtt och uppleva textilkonst. 

– Vi vill ha festivalstämning kring slöjden, skapa ett gött häng, för det handgjorda. Det handlar också om hållbarhet, att kunna förlänga livet på sina saker. Vi hoppas att sänka trösklarna och inspirera till eget görande, säger Katarina Karlsson, hemslöjdskonsulent i VGR, en av arrangörerna. 

Under helgen kommer Remfabriken, som ligger i Gårda i Göteborg, också att köra sina gamla maskiner för spets, remmar, band och snoddar. Evenemanget sker för andra gången. 

– Förra året kom närmare tusen personer. Vi hoppas att dubbla det i år! Dels genom vår loppis, men också genom att vi presenterar spännande projekt som kombinerar gammalt och nytt. Ett exempel är en designer som tillsammans med ett kollektiv i Hjällbo syr ryggsäckar av uttjänta partytält, säger Katarina Karlsson. 

Vårslöjd på Remfabriken pågår 6–7 maj, klockan 11–17 båda dagar. Remfabriken ligger på Åvägen 15 i Göteborg. Fri entré. 

Vårslöjd på remfabriken arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, föreningen Göteborgs Remfabrik och Göteborgs och Bohusläns hemslöjdsförbund – i samarbete med fastighetsägaren Higab. 

Slöjdordlistan: UFO, Frogging och WIP 

  • UFO – står för Unfinished Object, det vill säga ett påbörjat slöjd- eller hantverksprojekt som övergivits innan det blivit färdigt. 
  • Frogging – när din stickning eller virkning gått snett en längre tid och du måste repa upp det du har gjort. På engelska säger man “Rip it! Rip it! Rip it!”, vilket låter som en groda. 
  • WIP – Work In Progress. Stegvis dokumentation under slöjdprocessen. WIP är bilder eller film som visar hur långt projektet kommit hittills. 

Källa: Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen 

Katarina Karlsson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer