Techformance får utmärkelse av Begripsam

Techformance är projektet som tagit fram en metod och ett speldesignverktyg för deltagande och inkluderande scenkonst. Här länkas traditionell scenkonst ihop med interaktiva element från spelvärlden. Nu har Techformance utsetts till Årets projekt 2023 av tillgänglighetsaktören Begripsam.

Techformance startade som ett projekt som drevs av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen med stöd av Allmänna Arvsfonden. Under projekttiden 2019–2023 har man arbetat med barn och unga med olika funktionsnedsättningar, och kommit till slutsatsen att det går att skapa en inkluderande miljö där alla känner sig välkomna, bara vi ger människor rätt förutsättningar att delta. 

I dag består Techformance av konkreta digitala verktyg och arbetsmetoder, så att scenkonstbranschen och besöksmål kan skapa delaktighet, nya berättelser och konstnärliga upplevelser för barn. Genom en webbapplikation, får publiken möjlighet att känna sig trygga inför, under och efter föreställningen. De kan också påverka det som händer på scenen.  

Begripsam har varit med och utvecklat metoden, bland annat genom intervjuer med barn som upplevt interaktiv teater i ett nytt format. Så här skriver Begripsam kring att Techformance tilldelas utmärkelsen “Årets projekt 2023”: 

Ett annorlunda, viktigt projekt som länkat traditionell scenkonst med interaktivt spel. Allt för att möta barn och unga på deras ”hemmaplan”. Nu är projektet klart och du kan själv använda metod och verktyg för att skapa tillgängliga möten och upplevelser! 

Nyfiken på Techformance? Besök webbplatsen techformance.se 

Om Begripsam 
Begripsam är ett bolag och en förening, som funnits sedan 2016, med målet att göra samhället mer tillgängligt utifrån att människor är olika, med olika behov. Begripsam vill särskilt synliggöra människor med kognitiva funktionsnedsättningar. Här arbetar man bland annat med att utveckla metoder så att alla kan vara med och påverka hur produkter och tjänster ska vara utformade, man bedriver forskning och utbildning. Begripsam är också aktiva inom både svenskt och europeiskt standardiseringsarbete. 

Se alla Begripsams utmärkelser 2023 på webbplatsen begripsam.se