10/6 Bibliotek som tankesmedja eller bildningsbyrå? Webbinarium nr 3 i serien Biblioteken och den digitala folkbildningen

Under 2022 löper en webbinarieserie som utforskar bibliotekens roll i den digitala folkbildningen (som vi här använder som ett samlingsnamn för det fält som kringgärdas av begrepp som digital delaktighet, digital kompetens och medie- och informationskunnighet). Terese Raymond, Digidelnätverkets nationella koordinator, är ciceron och moderator och leder samtalen mellan olika inbjudna gäster. Som en röd tråd genom alla träffar löper Digiteketkursen DigidelCenter på bibliotek i kombination med aktuella rapporter och studier. Läs mer om hela webbinarieserien.

Gäster: Brit Stakston, mediestrateg och Michael Forsman, forskare vid Södertörns högskola.

Brit Stakston har, på uppdrag av de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Jönköpings län samt Blekinge/Kronoberg, tagit fram förstudien Biblioteken som tankesmedjor?  - om hur biblioteken kan utveckla tillämpningen av sitt demokratiuppdrag utifrån nutidens behov i den digitala samhällsutvecklingen. Michael Forsman är författare till Digital kompetens är mer än två ord. Några begreppsliga och medieekologiska reflektioner kring folkbiblioteket som digital bildningsbyrå, ett kapitel i Bankdosor, skam och sms-poesi. Essäer om bibliotekens arbete med digitalisering.
Nu möts de i ett samtal om hur bibliotekens demokratiska och folkbildande uppdrag ska uttydas och om hur vi uppfattar den flora av begrepp vi rör oss med.

När: 10 juni 10.00-12.00 (sista anmälningsdag 6 juni)

ANMÄLAN


Läsanvisning:
Biblioteken som tankesmedjor?
Bankdosor, skam och sms-poesi. Essäer om bibliotekens arbete med digitalisering (s. 122–137)
Lektion 3. Biblioteksuppdraget och digital delaktighet
Lektion 4. Vad är ett DigidelCenter?