7,8,9/6 Digiteket och läsfrämjandelyftet

Hur vi alla kan få del av, och bli en del av, gratis kollegial fortbildning. Välkomna till en halvdag för biblioteksmedarbetare och chefer i Västra Götaland.

Med anledning av Läsfrämjandelyftets lansering på Digiteket, får vi besök av Digiteketredaktionen som gör en turné i Västra Götalandsregionen. Välkommen till en halvdag i Falköping, Göteborg eller Vänersborg med fokus på läsfrämjande, delakultur och kollegial fortbildning. Inget slår den kunskap som praktiskt förvärvats av Bibliotekssverige kollektivt och under träffen tittar vi på hur vi bäst kan dra nytta av och distribuera den kunskapen. Hur får vi till systematisk lokal fortbildning och vad är det värt att bidra med sin kunskap till andra? Dessutom – delregionala fördjupningar i upphovsrätt, spel på bibliotek samt en skrivarworkshop med fokus på att göra sin kunskap till skrift.

Givetvis går det utmärkt för folkbibliotek i regionen att använda eventuella tilldelade medel från Kulturrådet/Läsfrämjandelyftet, till omkostnader för att få möjlighet att ta del av den här kompetensutvecklingsdagen.

Innehållet varierar något, se detaljer under varje tillfälle. Sista anmälningsdag är 1 juni. Vi bjuder på förmiddagsfika.

7 juni Falköping, Hotell Falköping, Margaretasalen
kl. 9.00-12.30

  • Digiteket och läsfrämjandelyftet
  • Skriva för fortbildning – skriva för Digiteket
  • Spel på bibliotek

ANMÄLAN


8 juni Göteborg
, Regionens hus, Lejonet
Kl. 9.00-ca 12.15

  • Digiteket och läsfrämjandelyftet
  • Skriva för fortbildning – skriva för Digiteket
  • Upphovsrätt på bibliotek

ANMÄLAN


9 juni Vänersborg (INSTÄLLT)
, Stadsbiblioteket, Auditoriet
Kl9.00-12.30

  • Digiteket och Läsfrämjandelyftet
  • Skriva för fortbildning – skriva för Digiteket
  • Spel på bibliotek


Information om de olika föreläsningarna/workshopsen:


Skriva för fortbildning – skriva för Digiteket
Att lära ut brukar beskrivas som ett av de högre stadierna av kunskap och förståelse. Att sätta sin egen kunskap i skrift kräver att organisera sina egna tankar.  Maria Lorentzon leder en kort inspirationsworkshop kring att inspirera andra.

Spel på bibliotek
Sverige är en stormakt i spelvärlden – både analogt och digitalt. Men trots att spelkonsumtionen är högre än litteraturkonsumtionen syns det mycket lite på våra bibliotek. Christoffer Krämer sätter spel i perspektiv och pratar om hur bibliotek kan bli bättre på använda denna medieform.

Upphovsrätt på bibliotek
Utifrån era frågor och funderingar kring upphovsrätt och dess begränsningar kring framför allt bibliotekens arbete i digitala miljöer försöker Ola Nilsson på Digiteket göra er lite mer välorienterade kring frågor som citaträtt, Creative Commons och nätets juridik.

De här dagarna görs i samverkan med Digiteket, Biblioteksutveckling VGR, Falköpings stadsbibliotek och Vänersborgs stadsbibliotek.

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer