2/9 Upptäck UX 1 - En kurs i användarcentrerad utveckling för bibliotek
Tid: Hösten 2022 med start 2 september kl 9.00
Plats: Digitalt, Teams
Upptäck UX 1 är en kurs i användarcentrerad utveckling, ett arbetssätt för er som vill lära er mer om metoder för att utveckla biblioteksverksamheten utifrån användarnas behov. UX-metoder ger möjlighet att sätta biblioteksanvändarna i centrum och jobba vidare med frågor som är viktiga utifrån deras erfarenheter och upplevelser.
Upptäck UX 1 är alltså en kurs i att lära sig att börja tänka användarstyrt, för att sedan kunna använda UX i den egna verksamheten, t.ex. om ni vill förbättra bibliotekslokalen, arbeta med barns delaktighet, eller utvärdera tjänsterna ni erbjuder.
Upptäck UX 1 har tagits fram av Biblioteksutveckling Blekinge-Kronoberg och Kalmar och sprids nu i fler regioner i landet. Vi på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland är glada att kunna erbjuda folkbiblioteken i vår region att kostnadsfritt kunna delta i kursen under hösten 2022.
Sagt om Upptäck UX 1:
” …jag lärde mig massor av metoder som kommer att hjälpa mig lära känna våra låntagare och besökare. Jag gillar hur du lättsamt och glatt gav mig utmaningar i videoformat som sedan oftast hade skriftliga instruktioner i pdf.”
”Jag blivit inspirerad av de olika metoderna och utav de andra deltagarnas påhittighet. Jag har gillar att man kan göra de olika övningarna när det passar för en själv.”
”Kära Upptäck UX, du är fantastisk och har öppnat upp nya världar för mig, med ditt stora hjärta som ser alla människor och försöker göra allas upplevelser så bra som möjligt. Mitt hjärta smälte när du fick mig att förstå svårigheten i att hitta saker på vårt bibliotek, både fysisk och digitalt, du öppnade mina ögon. För alltid din.”
Målgrupp: Biblioteksmedarbetare som vill lära sig nya metoder för att utveckla sin verksamhet.
Upplägg:
Plattformen för kursen är Teams.
Den 2 september kl. 9.00 hålls en uppstartsträff där du får veta allt om kursen. Därefter får du tillskickat dig en ny utmaning varannan vecka, totalt blir det sju avsnitt under hösten. Varje avsnitt innehåller en film som är 5 - 10 minuter lång där du får lära dig mer om olika metoder. Till varje film finns övningar som tar ca en timme att genomföra. Varje utmaning beskrivs också tydligt i textform.
Som deltagare förväntas du dela med sig av dina resultat och reflektera över hur metoden fungerar tillsammans med kursgruppen och kursledarna återkopplar på det deltagarna skriver. Detta för att hålla i gång engagemanget under kursperioden.
Vi kommer att ha kortare, frivilliga mellanmöten om behov finns, för att diskutera uppdragen och hur metoderna fungerar. Vi kommer även att ha ett mellanmöte halvvägs in i kursen, den 7 oktober samt ett avslutande möte den 7 december.
Att vara två från varje biblioteksorganisation är en fördel, men om du går kursen själv så kommer det ges möjlighet att tillhöra en grupp med kursdeltagare där samtal kan föras.
Kursperiod: 2 september – 7 december 2022
Obligatoriska möten:
Uppstartsmöte: 2 september kl. 9 – 11
Mellanmöte: 7 oktober kl. 9 – 10
Avslutningsmöte: 7 december kl. 9 – 12
Om behov uppstår läggs fler möten in, men dessa är då frivilliga.
Tidsåtgång: Uppstartsmöte 2 timmar, mellanmöte 1 timma, avslutningsmöte 3 timmar. Frivilliga uppsamlingsmöten vid behov. 7 kursavsnitt som kräver ca 1 timma/avsnitt. Diskussionstid mellan utmaningarna (skriftligen i Teams).
Plats: Online via Teams
Sista anmälan: 26 augusti 2022
Frågor? Kontakta Kajsa Lunde kajsa.lunde@vgregion.se eller Bodil Alvarsdotter bodil.alvarsdotter@vgregion.se
Medverkande regioner i kursomgången:
Förvaltningen för Kulturutveckling Västra Götalandsregionen, Biblioteksutveckling Blekinge-Kronoberg, Regionbibliotek Norrbotten, Regionbibliotek Östergötland