15/3–26/5 Utveckla med UX

Vill du lära dig mer om hur användare upplever bibliotekets tjänster och verksamhet? Har du ett speciellt område du vill utveckla eller en särskild målgrupp du skulle vilja jobba mer med? I så fall kan kursen Utveckla med UX passa dig.

Kursen handlar om hur man kan utveckla sin verksamhet på ett strukturerat sätt med hjälp av UX.

UX (user experience) är en samling metoder som sätter användaren i centrum. I kursen arbetar du dig igenom olika steg för att utveckla ett område: problemformulering, användarundersökningar, idégenerering, prototypande och genomförande.

Det kan vara bra att redan innan kursstart ha en idé inom vilket område ni skulle vilja utveckla biblioteket. Det kan vara allt från hur ni kan utveckla biblioteksrummet till hur ni kan nå ut till en specifik målgrupp eller hur ni kan genomföra en aktivitet på bästa sätt. Det går att använda metoden på många olika områden. Fantasin sätter gränserna!  

Kursen går bra att genomföra som en del i Läsfrämjandelyftet.

Kursperiod: Våren 2023 15/3-26/5

Plats: Digitalt

Målgrupp: Bibliotekspersonal i Västra Götaland som vill använda UX-metoder för verksamhetsutveckling av bibliotek med användaren i centrum.

ANMÄLAN

 

Förkunskaper
Du behöver inte ha några djupa förkunskaper inom UX eller ha deltagit i den tidigare kursen Upptäck UX 1 för att delta i kursen. Vill du ändå skaffa dig en uppfattning om vad det handlar om, så rekommenderas att lyssna eller titta på exempelvis Greppa UX , Innovationsguiden och Digiteket

Upplägg på kursen
Kursen är helt digital och plattformen för kursen är Teams.

Kursen börjar med en uppstartsträff. Därefter skickas en ny utmaning varannan vecka, totalt sex avsnitt. Varje avsnitt innehåller en kort film på ca 5 minuter och uppdraget beskrivs också tydligt i textform. Vi kommer även att ha ett mellanmöte halvvägs in i kursen, samt ett avslutande möte.

Som deltagare förväntas du dela med sig av dina resultat och reflektera tillsammans med kursgruppen.

Att vara två från varje biblioteksorganisation är en fördel, men om du går kursen själv så kommer det ges möjlighet att tillhöra en grupp med kursdeltagare med liknande fokusområden.

Obligatoriska träffar
15/3 Uppstartsträff kl 8.30–10.30 Introduktion till kursen

24/4 Mellanträff kl 8.30–10.00 Inspiration inför de två nästkommande delkurserna i kursen

26/5 Avslutning kl 9.00–12.00 Hur gick det mer era projekt? Vad var svårt, roligt, knepigt, intressant, oväntat? Vi delar och lär av varandra.

Kurs-drop in
Behöver du bolla idéer, få tips på hur du kan gå vidare? Välkommen på drop in med kursledarna vid behov.
20/3, 27/3, 3/4, 17/4, 8/5, 15/5 kl 9.00–9.30

Tidsåtgång
Kursen kräver att deltagarna kan avsätta en till två timmars arbetstid i veckan. Utöver det ingår ett antal möten: uppstartsmöte 2 timmar, mellanmöte 1,5 timme, avslutningsmöte 3 timmar. Frivilliga drop in-möten vid behov.

Senaste anmälningsdag
10/3

Medverkande regioner i kursomgången
De regionala biblioteksverksamheterna i Jönköpings län, Östergötland, Blekinge-Kronoberg samt Västra Götaland

Har du frågor och är verksam i VGR, kontakta:
Kajsa Lunde kajsa.lunde@vgregion.se och Bodil Alvarsdotter bodil.alvarsdotter@vgregion.se

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer

Kajsa Lunde

Konsulent

Telefonnummer