15/11 Fängslade författares dag

Varje år den 15 november uppmärksammas Fängslade författares dag, på initiativ av Svenska PEN. Runt om i Sverige högtidlighålls dagen genom att föreningar, bibliotek, kulturinstitutioner med flera arrangerar uppläsningar, samtal eller föreläsningar för att uppmärksamma rätten till det fria ordet. Över hela världen sitter hundratals författare, journalister, bloggare och litterärt aktiva i fängelse för att de har krävt sin rätt till yttrandefrihet och för att ha satt ord på människors drömmar och tankar. Vi uppmärksammar Fängslade författares dag med ett samtal mellan författaren och journalisten Anders Rydell och poeten och tidigare fristadsförfattaren Ali Thareb.

När: 15 november, 17.30
Var: Jönköpings Läns Museum
Hur: Samtalet pågår cirka 1,5 timme, inklusive frågestund.
Fri entré, men begränsat antal platser, anmälan krävs

Arrangörer: Jönköpings läns museum, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och Kulturutveckling Region Jönköpings län.

Anmälan

Ali Thareb är poet och performer från Irak. Diktsamlingen Ömsint man från knivarnas rike (Magnus Grehn Förlag) kom 2021 och hans dikter finns även publicerade i Skapande liv – en fristadsantologi (Bokförlaget Korpen) från 2021. Ali har medverkat med uppläsning i samband med bland annat Demokratin 100 år, Kultur i farozonen, UNESCO 75 år och på SmåLit. Ali var Region Jönköpings läns fristadsförfattare 2020-2021.

Anders Rydell är författare, journalist och kritiker. Hans böcker, däribland Plundrarna (Ordfront) och Boktjuvarna (Norstedts) har översatts till över 20 språk. För sitt författarskap har han mottagit en rad priser däribland Wallquistpriset, Bengt Janssons Minnesfonds pris och Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Anders Rydell är chefredaktör för tidskriften Författaren samt verksam som medarbetare på Svenska Dagbladets kultursida.

 

Johanna Lindström

Koordinator

Telefonnummer