18/10 Framtiden är nu: Från ord till handling för människans gemensamma platser

Välkommen till en inspirationsföreläsning om gestaltad livsmiljö. Framtiden är nu. Vi behöver gå från ord till handling och omsätta den kunskap som redan finns. Samhällens utveckling tar tid och är fylld med målkonflikter. Vi vet inte alltid hur abstrakta visioner och strategier ska omsättas till en hållbar utveckling, men vi behöver testa, lära och utveckla det under resans gång. Ett sätt att ta sig an detta är att jobba med prototyper.

När: 18 oktober kl. 16.00-17.00.
Var: Online. Länk mejlas ut dagen innan.

Läs mer och anmäl dig här

Att utveckla samhällets gemensamma platser genom prototypiskt designarbete och görande som inkluderar de som vistas där är något som testas både i Kisumu i Kenya, i Linnarhult, på flera platser i Göteborg så som på Grönsakstorget, och i Biskopsgården - och på många andra platser. Här har prototyper utvecklats och byggts med de som använder platsen, såväl unga som äldre.

Genom att arbeta med prototyper kommer vi gradvis underfund med hur vi kan arbeta på ett hållbart sätt och vad de verkliga behoven är. Processerna har därför givit oväntade resultat och nya vägar framåt. Helena Hansson, designforskare och lärare, HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet inleder med att berätta om sina erfarenheter från några av de olika platserna.
Vilka spelregler finns? Ändras synen på prototypen och det inkluderande arbetssättet beroende på kontext? Hur kan man skala upp arbetet med prototyper? Vad är akademins roll? Det och mer diskuterar vi därefter i ett samtal där samtliga inbjudna talare delar med sig av olika perspektiv.

Arrangeras av nätverket Dynamo Väst

I nätverket Dynamo Väst samlas organisationer som på olika sätt arbetar med gestaltad livsmiljö inom Västra Götaland. Syftet med nätverket är att stimulera till nya former av samverkan, kompetensutveckling och publik verksamhet relaterat till vårt framtida sätt att leva och verka. Nätverket är en kreativ plattform som verkar för dessa frågor i regionen.

Nätverket är initierat av Chalmers, Göteborgs stad, Göteborgs universitet, Länsstyrelsen Västra Götaland, Urban Futures och Västra Götalandsregionen. Nätverket samordnas av Västra Götalandsregionen.

Fyra gånger om året arrangerar nätverket publika arrangemang som är öppna för alla och träffen den 18 oktober är en sådan.

Välkommen att läsa mer om Dynamo Väst här. 

Anders Nilsson

Enhetschef Demokrati och samhälle

Telefonnummer

Caroline Bergmann

Konsulent

Telefonnummer