25/11 Seminarium: Den samlade konsten

Välkommen till det tredje seminariet i serien om konstnärernas villkor, arrangerat av Konstkonsulenterna i Sverige. Medverkande: Linda Fagerström (moderator), Monica L Edmondson (konstnär), Fredrik Strid (konstnär), Asrin Haidari (Moderna Museet), Liza Jernberg (Statens Konstråd) och Eleonora Fors Szuba (Västfastigheter). Seminariet sker digitalt, via zoom och vänder sig till alla som på olika sätt arbetar med konst och konstsamlingar, men även till konstnärer.

Under pandemin har konstnärer och kulturarbetare utanför storstadsregionerna upplevt ett visst uppsving av intresse från inköpare inom region och stat. Plötsligt har det hållits portfoliovisningar och ekonomiska medel har frigjorts för att stötta konstnärerna genom förvärv. Vad betyder det för enskilda konstnärer att bli inköpta av exempelvis Statens konstråd och Moderna Museet? Vilken betydelse har en bred representation, ifråga om upphovspersoner och verk, för våra gemensamma samlingar? Kan vi jobba vidare med de modeller som testats under pandemiåren? Vilka är de vinnande strategierna och tråkiga lärdomarna som tjänstepersoner och konstnärer har fått lära sig, och vad fyller samlandet för funktion i dagens konstsverige? 

Vid det tredje seminariet i serien om konstnärernas villkor, arrangerat av Konstkonsulenterna i Sverige, låter vi konstnärerna Fredrik Strid och Monica L Edmondson reflektera kring betydelsen av att vara representerade med verk i offentliga konstsamlingar samt vad de tänker om de skiftande förutsättningarna för ett konstnärligt yrkesliv runtom i landet.

Seminariet modereras av Linda Fagerström, konstkritiker samt docent i konst- och bildvetenskap vid LNU, som inleder med att ge en bakgrundsbild över hur samlandet av konst i Sverige har sett ut över tid. Efter att de inbjudna konstnärerna har bidragit med sina reflektioner vill vi öppna upp för ett resonerande samtal och en fortsatt dialog kring de många betydelserna av konstsamlande.

Till detta modererade samtal har vi fått möjlighet att bjuda in Asrin Haidari från Moderna Museet, Liza Jernberg från Statens Konstråd och Eleonora Fors Szuba från Västfastigheter. Hur kan vi tänka kring de postpandemiska årens nya villkor och hur kan vi fortsätta arbetet och upprätthålla olika konstsamlingar som, i någon mening, har förmågan att följa och belysa stora delar av konstlivet i Sverige? Hur kan vi, utifrån våra olika positioner inom konstens ekosystem, bidra till ett mer jämnt ljus över konstfältet i landet istället för tillfälliga och nödtvungna spotlights?

Datum: 25 november
Tid: kl. 9.00-11.00
Plats: Digitalt, via Zoom.
Zoomlänk: https://us02web.zoom.us/j/86784526911?pwd=WnE2TWFPRXhZRmt2d2ZOcTMxOEF6UT09
Övrigt: Ingen föranmälan krävs.

Program

09:00 Välkommen

09:05 Linda Fagerström

09:25 Fredrik Strid

09:40 Monica L Edmondson

09:55 Kort paus

10:05 Modererat samtal och fortsatta reflektioner med representanter för Moderna Museet, Statens Konstråd och Västfastigheter.

10:40 Öppen diskussion

10:55 Avslutning

Om de medverkande

Linda Fagerström är docent i Konst- och bildvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, där hon bland annat håller kurser i konstkritik, samtidskonst och konstpedagogik. Hon är också konstkritiker sedan 20 år främst i Sydsvenskan Helsingborgs Dagblad men även i P1 Kultur, Konstperspektiv och Expressen. Hon har återkommande skribentuppdrag för Statens Konstråd och är sedan 2017 ordförande i Svenska Konstkritikersamfundet, AICA Sweden.

Fredrik Strid är verksam som konstnär. Sedan 2013, efter att ha bott i både Malmö och Los Angeles i cirka tio år, har konstnären Fredrik Strid bott och arbetat i ett 1900-tals träkapell i norra delen av Uppsala län. Platsen heter Persbo Studio. Här har Fredrik sin ateljé under samma tak som sitt vardagsrum. Med en stor passion för naturen och djurriket blir detta en naturligt dynamisk och fokuserad plats för honom att arbeta och leva i. Vid sidan av sin konstproduktion driver han också en skulpturpark på Persbo Studio. Hans konst ingår i Region Skånes, Malmö Konstmuseums, Uppsala Konstmuseums och Skissernas museums samlingar och år 2021 köptes hans verk Black Box in av Statens konstråd till Coronasamlingen.

Monica L Edmondson är verksam som konstnär. Efter en konsthögskoleexamen vid Canberra School of Art, Australian National University, återvände Monica L Edmondson till norra Sverige och Sápmi. Sedan 2002 har hon arbetat på heltid utifrån sin ateljé och glasverkstad strax utanför Tärnaby. Att konstnärligt synliggöra en berättelse, tanke eller känsla är ofta utgångspunkten i Monicas verk och val av material och tekniker varierar utifrån vad som bäst gestaltar det sökta uttrycket. Det personliga möter det allmängiltiga, det samiska möter det internationella – ofta med influenser från den vidsträckta vita vintern och landet vi ärvt. Fleråriga konstprojekt, installationer och gestaltning i offentlig miljö är även det en del av hennes verksamhet liksom uppdrag som extern konsult i samarbetsprojekt med arkitekter, där Monica utifrån uppdragets ramar söker nya vägar att inkludera konst och konsthantverk i det offentliga rummet och arkitekturen. Monicas verk finns representerade i permanenta samlingar vid bland annat Nationalmuseum Stockholm och National Gallery of Australia och har visats på utställningar och gallerier nationellt och internationellt sedan mitten av 90-talet. 

Eleonora Fors Szuba arbetar som konstchef i Västra Götalandsregionen där konstenheten är en del av Västfastigheter. Konstenheten ansvarar för konst i samband med ny-, om- och tillbyggnad av Västra Götalandsregionens byggnader och lokaler för offentlig verksamhet så som sjukhus, vårdcentraler, tandvård och resecentrum samt övriga regionala verksamheter.

Asrin Haidari arbetar som intendent på Moderna Museet. På museet har hon varit involverad i Svenska förvärv 2021, ett stort inköpsprojekt för att stötta det svenska konstlivet efter pandemin och som resulterade i förvärv av 373 nya verk, gjorda mellan 1962–2021, av sammanlagt 169 konstnärer. Haidari var curator för två samlingsutställningar med verk från den nya kollektionen. Tidigare har Haidari varit konstnärlig ledare och co-curator för Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden och 2018: Tidjord. 2019 initierade hon Mint – en plats för konst i ABF-huset på Sveavägen. Mellan 2012-2017 arbetade Haidari som kommunikatör och pressansvarig på Tensta konsthall. 

Liza Jernberg är nytillträdd i rollen som samordnare för konstkollektioner på Statens konstråd. Tidigare har hon arbetat inom organisationen som samlingsregistrator och med vandringsutställningen om Coronasamlingen (Statens konstråds nyförvärv 2021) i både Boden och Lund, samt som konsthandläggare inom region. Som samordnare för konstkollektioner handlägger hon bland annat konstansökningar från statliga myndigheter, ansvarar för konstinköp och Statens konstråds samling.

Konstkonsulenterna i Sverige

Konstkonsulenterna i Sverige är en nationell förening med uppgift att utveckla och stärka de regionala strukturerna inom bild- och formområdet i Sveriges regioner. Föreningen arbetar med gemensamt utvecklingsarbete inom bland annat samtidskonst och gestaltad livsmiljö, konstnärers villkor, konstpedagogik, kreativa och kulturella näringar, information och opinionsbildning. Främjandeverksamheterna inom bild- och formområdet finansieras till största delen med medel genom samverkansmodellen av respektive region.

Denna serie av seminarium arrangeras genom föreningens medlemmar i Region Gävleborg, Region Uppsala, Konstfrämjandet Västerbotten, Region Västernorrland och Region Västra Götaland.

Kontaktpersoner

Meira Ahmemulic, konsulent samtida konst, arkitektur, form och design, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götaland mejra.wiczak.ahmemulic@vgregion.se

Erik Anderman, verksamhetsutvecklare – konst vid Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
erik.anderman@regiongavleborg.se

Sebastian Andersson, Konstkonsulent Region Västernorrland, Regional Utveckling, Kultur
sebastian.andersson@rvn.se

Simon Gran Danielsson, Vikarierande Konstkonsulent, Konstfrämjandet Västerbotten
simon.gran@konstframjandet.se

Anna Holmbom Vikarierande verksamhetsutvecklare konst, Kulturutveckling, Region Uppsala
anna.holmbom@regionuppsala.se