24/2 Digitalt frukostseminarium – Graffiti som gestaltad livsmiljö

En graffitimålning av en hand som håller i en sprejburk.

Välkommen till en digital frukostträff onsdag 24 februari tillsammans med författaren Tobias Barenthin Lindblad och konstvetaren Jacob Kimvall om offentliga rum och delaktighet utifrån graffiti och gatukonst. Våra frukostar är en mötesplats med tematik för alla som verkar inom fälten samtida konst, arkitektur, form och design i Västra Götaland. Våra digitala frukostar är öppna för deltagare från hela Sverige.

Datum: 24 februari
Tid: 09.00–10.15
Plats: Digitalt
Anmälan: Anmäl dig senast 22 februari

Anmälan

Sveriges regering presenterade 2018 prepositionen Gestaltad livsmiljö. Viktiga delar av den handlar om rätten till inkluderande miljöer och rätten att delta i utformningen av våra gemensamma rum. Kärnan i den nya politiken för arkitektur, form, design, konst och kulturarv är ett gemensamt skapande och en helhetssyn på den gestaltade livsmiljön. Men hur kan vi vara säkra på att människor verkligen kan delta? Vilka möjligheter finns att uttrycka sig och påverka? Och hur hanterar vi intressekonflikter som uppstår på offentliga platser? Kan vi lära sig något av graffiti och gatukonst som under decennier varit platstagande människors uttryck? Bokförläggaren och författaren Tobias Barenthin Lindblad och konstvetaren Jacob Kimvall diskuterar dessa frågor utifrån sitt arbete med graffiti och gatukonst, i Sverige och internationellt.

Om de medverkande

Tobias Barenthin Lindblad är författare och redaktör på förlaget Dokument Press, specialiserat på utgivning av böcker om urban kultur. Han målade graffiti som tonåring och var 1992 med och startade graffititidskriften UP som gavs ut till 2012. Han är författare till ett tiotal böcker i ämnet. Tobias föreläser om graffiti, gatukonst, urbanitet och rätten till offentliga platser sedan 1996.

Jacob Kimvall är konstvetare och konstkritiker och har bland annat undersökt graffiti som ett fenomen skapat av såväl olika samhällsinstitutioner som subkulturella aktörer. Hans intressen som föreläsare och skribent ligger nära forskningen och behandlar ofta olika vad som brett kan beskrivas som förhandlingar kring bilder i de offentliga rummen – vad de representerar, hur de representerar och hur de ska bör förstås som – till exempel som konst, minnesbilder, reklam eller nedsmutsning. Han är verksam som lektor på Stockholms universitet samt knuten till det tvärvetenskapliga nätverket Urban Creativity vid Lunds universitet.

Om våra frukostar

Konsulenterna för samtida konst, arkitektur, form och design på Förvaltningen för kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst) arrangerar frukostseminarier tre gånger om året. Våra frukostar är en mötesplats med tematik – för alla som verkar inom fälten i Västra Götaland - och i digitalt format även för dig som verkar utanför regionen. Vi äter frukost, lyssnar på inbjudna gäster och diskuterar aktualiteter.