22/11 Nätverksträff Hbtqi VGR

Välkommen till en digital nätverksträff för nätverket för Hbtqi-frågor i VGR. Du behöver inte vara med i nätverket för att anmäla dig till det här tillfället.

Den här nätverksträffen är tänkt att ge en bild av hur arbetet med Hbtqi-frågor på folkbibliotek i Sverige organiseras och kan organiseras. Vi har bjudit in tre gäster som kommer att dela med sig av sina perspektiv och erfarenheter. Vi lägger också in tid till frågor och samtal.

När: 22 november 2023 kl 8.30–11.00
Var: Digitalt

ANMÄLAN


Eleonor Pavlov är barnbibliotekarie på Lunds stadsbibliotek. 2021 publicerade Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med hbtq+, en guide om varför och hur hbtq+ kan inkluderas i bibliotekens verksamhet. Eleonor arbetade med guiden och kommer att ge en kort presentation av den.

Lunds stadsbibliotek har arbetat strategiskt med hbtq+ och blev certifierad av RFSL 2017 och omcertifierad 2020, men när certifieringen nu löper ut igen väljer de att gå en annan väg. Eleonor kommer att berätta om hur de kom fram till detta beslut och hur de även framåt ska se till att hbtq+ är en prioriterad fråga.

Amanda Ahlerup är vikarierande barnbibliotekarie på Norra Fäladens bibliotek i Lund. I våras tog hon examen från masterprogrammet i ABM vid Lunds universitet, där hon skrev uppsats om förutsättningar för hbtqia+-inkluderande arbete på svenska folkbibliotek. Amanda kommer att presentera sina resultat och slutsatser; hur folkbibliotek av olika storlek och med olika ekonomiska och kommunpolitiska förutsättningar arbetar med hbtqia+ och vilken roll olika former av hbtqi-certifiering spelar för detta arbete. "Syftet med uppsatsen var att visa på vikten av hbtqia+-inkluderande arbete på bibliotek" - Svensk biblioteksförening (biblioteksforeningen.se)

Mimmi Söderlund är en av tre regnbågsbibliotekarier inom Västerås stadsbibliotek. Nyligen fick hon ta emot Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på biblioteksområdet. Mimmi kommer att berätta om sitt första år som regnbågsbibliotekarie. Hur formades uppdraget och var har de valt att lägga fokus? Mimmi Söderlund tilldelas Bengt Hjelmqvists pris 2023 - Svensk biblioteksförening (biblioteksforeningen.se)

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer

Anna Hansson

Konsulent

Telefonnummer