15-17/12 Cirkusflätans pedagogkonferens

Cirkusflätan anordnar den 15–17 december en nationell konferens riktad till dig som är cirkuspedagog eller cirkusartist med erfarenhet av att arbeta pedagogiskt och verksam inom cirkusflätans regioner. Konferensen kommer innefatta fortbildning genom föreläsningar och workshops, erfarenhetsutbyte och ge plats för samtal och möten pedagoger emellan.

Konferensen arrangeras av Cirkusflätan i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola. Två pass under helgen är öppna lektioner från kursen Cirkusdidaktik, 15 hp, en kurs inom Kulturskoleklivet.  

Cirkusflätan är ett treårigt interregionalt samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Region Stockholm och Region Östergötland. Hösten 2022 gick ytterligare fyra regioner med i nätverket: Region Jönköpings län, Region Skåne, Region Värmland och Region Västernorrland. Målet är att skapa ännu mer samverkan kring cirkusens utveckling i Sverige. Cirkusflätan finansieras med stöd från Kulturrådet. 

Pedagoger utanför flätans regioner kan även anmäla sig och erbjudas plats om det finns kvar platser efter anmälan stängt.

Datum: 15–17 december 2023.  
Plats: Norrköpings ungdomscirkus, Norrköping. 
Tider: Fredag den 15 december kl 9.00 till söndag morgon 17 december. (torsdag och söndag är resdagar). Vi kommer att ha aktiviteter på lördag kväll så vi ser gärna att ni stannar till söndag morgon om ni har möjlighet.  
Kostnad: Gratis. Cirkusflätan bekostar resa, boende, mat och kursinnehåll under konferensen.  
Regioner: Västra Götaland, Stockholm, Östergötland, Jönköping, Skåne, Värmland och Västernorrland.  
Sista anmälningsdag: 31 oktober

Till anmälan...  

Valbara pass

Här följer en kort beskrivning om de olika workshop-pass som är valbara under konferensen. Du anger önskan om workshop-pass i anmälan. 

Otämjd kreativitet

Workshop med Daniel Oja, Nordcirkus.  

Under workshopen går vi igenom vad som krävs för att kreativiteten i gruppen skall kunna flöda. Vi kollar på förarbete och förberedelser som banar väg. Vi undersöker några olika lekar och övningar. Vi pratar om de grundläggande drivkrafterna som behöver tas hänsyn till. Vi exemplifierar med några scenövningar. I största möjliga mån anpassas innehållet i workshopen till deltagarnas förkunskaper samt den praktik de befinner sig i.  

Modiga rum

Workshop med Oscar Löfkvist, tidigare Cirkus Cirkör. 

Lärande och utveckling främjas av tillitsfulla, avslappnade miljöer - där det finns utrymme att fokusera på träningen, där misslyckanden möts av uppmuntran och utmaningar aldrig saknas men nya kunskaper hela tiden är inom räckhåll. I ett modigt rum finns nog med trygghet och uppmuntran för att vi ska våga sträcka oss något utanför våra komfortzoner.  Under en och en halv timme kommer vi att resonera om, testa och analysera hur vi skapar modiga rum för våra cirkuselever. Det kommer att handla om hur lärande känns, i vilka situationer vi lär oss och vad som behöver finnas på plats för att hjärnas kapacitet att bilda nya minnen och forma nya kunskaper ska aktiveras. 

Ledarskapet och barnets utveckling 

Workshop med Rauno Juustuvaara, Juust Education and Adventure.   

Vi kommer utifrån barnets olika utvecklingsfaser, både socialt, psykiskt och fysiskt, ta oss an gruppdynamik och hur vi kan skapa en bra grupp. Vad är det som karaktäriserar en bra grupp? Vad ska jag tänka på som ledare? Hur får vi alla i en grupp att känna tillhörighet och må bra?  Vilka roller finns i en grupp och varför finns de? Vad är betydelsen av spelregler? Vi kommer även, utifrån barnets utvecklingsfaser att jobba med självbestämmandeteorin och vad jag som ledare ska tänka på.  

Teachers Lab: Inspirera och lära av varandra

Workshop med Walter Berntdsson, Norrköpings Ungdomscirkus.   

Ett tillfälle för tränare att prata ihop sig, om vad för tekniker och metoder de använder sig av i sin undervisning. Vi kommer diskutera tekniska mål, passningsteknik, stationsarbete, säkerhet och både lektion- och terminsplanering. Detta tillfälle kommer vi ha fokus på grund akrobatik. I slutet kommer vi tillsammans sammanställa det vi pratat om och skapa en gemensam planering att använda oss av i framtiden.  

Rigg och säkerhet i praktiken  

Workshop med Mattias Lindström, Östgötateatern och Cirkus Cirkör.  

Vi kommer tillsammans jobba praktiskt med rigg och säkerhet vid användning av rep, vajer och dynema. Vi kommer gå igenom knutar och hissbara system som ofta används på cirkusskolor lika så det basala vad gäller pulleysystem. Fortsatt kommer vi att göra våra egna belastningstester för att se och förstå hur mycket belastning olika trick ger. Slutligen gör vi riskanalyser för den rigg vi har satt upp.  

Inclusion and Exclusion in Circus Education for Children and Youth

Föreläsning och workshop.
Passet kommer ledas av engelskspråkig lärare. 
 
Lärare: Daniel Gulko  

Daniel Gulko, ledare för den fransk-baserade cirkusen Cahin-Caha, har lång erfarenhet av experimentell cirkus och andra konstformer. Han har tidigare lärt ut på flera cirkus- och konstskolor så som Codarts (NL), JAMU (CZ), SKH; CNAC (FR). Han har varit med och startat forskningsprogrammen LACRIMAE och CARE (med Cirkus Cirkör och Cirk La Putyka). Hans verk har spelats över europa, nordamerika och asien. Under våren 2024 kommer han återigen att leda SKH:s onlinekurs Inkludering och Exkludering i cirkus, 7,5 hp.  

Att arbeta med cirkus för funktionshindrade och funktionsvarierade

Föreläsning och workshop
Lärare: Matleena Laine  

Matleena Laine är utbildad cirkusartist vid DOCH i Stockholm och har turnerat världen runt i cirkusföreställningar. Senare har hon kompletterat sin utbildning med gestaltterapi vid GIS International i Danmark, och till specialpedagog inom hantverk vid Nyckelviksskolan i Stockholm. Matleena är grundare av konstgruppen MIKSI, där hon skapar konst genom att blanda olika kreativa praktiker. Matleena har lång erfarenhet av att arbeta med barn och vuxna med speciella behov, både inom cirkus och konst. Inom cirkusämnet har hon arbetat som pedagog både i särskolor och i egna cirkusgrupper. Just nu bygger hon ett terapeutiskt rum för autistiska barn. Matleena har även arbetat som tutor hos Ateljé Inuti, som är en konstateljé för vuxna med särskilda behov.   

Läs mer om Cirkusflätan här...

Karin Skierus

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer