15/12 Litteraciteter – att lära sig läsa och skriva i vuxen ålder (Föreläsning 3 av 3 i serien Vuxna i lärande)

Läsfrämjande arbete med andraspråkstalande vuxna med fokus på kommunikation, bemötande och förståelse. Göteborgs Kulturförvaltning i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling erbjuder tre fortbildningstillfällen under hösten 2022.

15 december: Att möta flyktingar och deras familjer

Till det tredje och avslutande tillfället har vi bjudit in föreläsare verksamma inom vård, forskning och ideellt arbete för att lära oss mer om föräldrar som flytt eller migrerat till Sverige. Vilka erfarenheter har de med sig och vilka utmaningar möter dem?

De flesta medarbetare på biblioteken möter många svenskstuderande med olika bakgrunder och livssituationer, i olika åldrar och i olika familjekonstellationer. För att vi alla ska kunna erbjuda en god service för de som är nya i Sverige är det viktigt att känna till de olika kontexter målgruppen kan befinna sig i när de möter biblioteket.
 
Förmiddag
09.00–09.45
Tidigt föräldrastöd: Bodil Frey, verksamhetsledare och Saido Mohamed, kulturtolk, Tidigt Föräldrastöd, arbetar tillsammans med kulturtolkar med stöd till nyanlända föräldrar, framförallt i nordöstra Göteborg. Bland verksamheterna märks doulastöd och projektet Starka mammor – en nyckel till integration som bland annat lett fram till metodhandboken Att kommunicera med hjälp av kulturtolk. Bodil Frey och Saido Mohamed berättar om sitt arbete.
 
09.45–10.30
Fatumo Osman, forskare
Fatumo disputerade 2017 vid Karolinska Institutet med avhandlingen Ladnaan – Evaluation of a Culturally Tailored Parenting Support Program to Somali-born Parents. Fatumo deltar via länk från Högskolan Dalarna och berättar mer om sina forskningsresultat om kulturellt anpassade föräldrastödsprogram och om de utmaningar och erfarenheter och utmaningar som föräldrar som migrerat kan möta i Sverige.
 
PAUS
 
10.45–11.30
Eva Theunis, läkare, Flyktingmedicinsk mottagning
Eva berättar som sitt arbete på mottagningen, vilka ärenden man kan få hjälp med där och om att möta människor med traumatiska erfarenheter och PTSD.
 
Eftermiddag - repris på fm
13.00–13.45
Tidigt föräldrastöd: Bodil Frey, verksamhetsledare och Saido Mohamed, kulturtolk

13.45–14.30
Fatumo Osman, forskare
 
PAUS
 
14.45–15.30
Flyktingmedicinsk mottagning: Eva Theunis, läkare

ANMÄLAN (PÅ PLATS)

ANMÄLAN (ONLINE)

Anmäl dig senast 13 dec.

------------

Vuxna i lärande är ett nätverk av studiebibliotekarier på biblioteken i Göteborg, som erbjuder biblioteksservice för nyanlända vuxna som studerar svenska. Verksamheten finansieras av Arbetsmarknad och Vuxenutbildningsförvaltningen och tillhandahåller möjligheter till språkstödjande och läsfrämjande verksamheter för kortutbildade vuxna och de som står längst från arbetsmarknaden. En del av uppdrag är att utveckla metoder för att bättre möta målgruppen, men också att öka kunskaperna internt i biblioteksarbetet, så att alla medarbetare kan ge en bättre biblioteksservice och upplevelse av biblioteken för dem som studerar svenska.