20/9 Betydelse och effekter av ungt arrangörskap

Kollage i tre delar. Till vänster en ung kvinna med mellanbrunt hår, rött läppstift och svart tröja. Bredvid genne en blond kvinna med röd klänning tillsammans med en mörkhårig man med svart tröja. Längst till höger en blond kvinna med svart tröja.
Samtalsdeltagarna. Från vänster: Asta Bjerde, Karoline Jernsparv, Tilo Ceesay, Clara Ivemyr Strömberg.

Vilken betydelse och vilka effekter har arrangörskapet för de unga, platsen och lokalsamhället? Vilken infrastruktur behövs i en kommun för att stimulera till ungt arrangörskap? Vilka resurser och förutsättningar behövs för att implementera arrangörskap som arbetssätt?

Datum: 20 september
Tid: kl. 10.00-11.30
Plats: Online
En möteslänk mejlas ut till dig någon dag innan träffen. 

Anmäl dig här

Frågorna i ingressen är några av de som vi diskuterar tillsammans med våra samtalsgäster som även kommer lyfta praktiska tillvägagångsätt, framgångsfaktorer och utmaningar med mera. Med barn och unga som prioriterad målgrupp, barnkonventionen som lag och de många skrivelserna gällande ung delaktighet, vill vi rikta fokus på hur arrangörskap kan användas som metod för delaktighet.

Du som publik kommer få möjlighet att delta med frågor.
Välkommen!  

Samtalsgäster  

Karoline Jernsparv, ungdomstrateg i Falköpings kommun
och
Tilo Ceesay, fritidsledare i Falköpings kommun  
Tilo är gårdsansvarig för Ungdomens hus och fritidsledare inom den öppna ungdomsverksamheten i Falköpings kommun. Karoline arbetar strategiskt och operativt med och för barn och ungas rättigheter med fokus på delaktighet och inflytande. Tilo och Karoline jobbar båda med arrangörskap som metod för delaktighet. De handleder mer organiserade grupper som KulturCrew och stöttar även enskilda unga i att arrangera som ett sätt att engagera sig i och påverka lokalsamhället. 

Asta Bjerde, verksamhetsutvecklare på Svensk Live/ INDIEGO  
Asta Bjerde är arrangör och konsertproducent och anställd på Svensk Live för att jobba med unga arrangörer runt om i Sverige. Svensk Live arbetar för att främja, stötta och utveckla livemusiken och samlar tillsammans runt 300 arrangörer inom livemusik. Genom nätverket Indiego skapar Svensk Live bättre förutsättningar för unga arrangörer och ser till att det är en ständigt aktuell kulturpolitisk fråga. 

Clara Ivemyr Strömberg, kulturutvecklare för barn och unga i Hallstahammar kommun  
År 2020 startade Clara upp den unga arrangörsgruppen Under Balkongen - då med fem intresserade ungdomar - som ville bidra till barn och ungas fritid i kommunen. Sedan dess har gruppen vuxit och arrangerat allt från grillkvällar, sommarkollon och utomhusbio till att väcka liv i ett av kommunens största evenemang: Hallstahammar Pride. Nu är gruppen en viktig del av kommunens infrastruktur. 

Moderator

Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.  

 

En del av satsningen Ung delaktighet genom arrangörskap (UDGA)

Ung delaktighet genom arrangörskap (UDGA) är ett nätverk för dig som på något sätt arbetar med unga, inom offentlig sektor eller ideell kultursektor. Med workshops, kurser och erfarenhetsdelning vill vi skapa intresse och möjliggöra för fler att jobba med ungt arrangörskap. Ambitionen är att man som vuxen ska bli bättre på att bemöta och ta tillvara på ungas engagemang - och på så sätt stärka ungas möjligheter att ta plats och utveckla kulturlivet.

Kanske vill du gå med?  Välkommen att läsa mer här!

Ernesto Romero Escobar

Konsulent arrangörsutveckling

Telefonnummer