31/5 Litteraturens villkor – läsning i en digital tid

Att digitaliseringen förändrar läsandet och litteraturens villkor kan te sig självklart. Likaså att metoderna för att främja läsning påverkas av ändrade medie- och kommunikationsvanor. Men vad pratar vi om när vi pratar om digital läsning? Hur påverkar den digitala formen upplevelsen av läsning? Hur påverkar den litteraturens villkor? Och hur kommer bokmarknadens utveckling att påverka vilken litteratur som skapas? Välkomna på en dag då vi djupdyker i frågor om läsning på skärm och i lurar, och får möjlighet att reflektera över bibliotekens roll som läsfrämjare och litteraturaktör i en digital tid.

 

Litteraturens villkor –
läsning i en digital tid
Konferens i Regionens hus, Göteborg

När: Tisdagen den 31 maj, kl. 10.00-16.00 (fika och mingel från 09.30) 
Plats: Regionens hus, Bergslagsgatan 2, Göteborg
Lokal: Bergslagsbanan
Moderator: Karin Hübinette 
Medverkande: Ann Steiner, Patrik Hadenius, Elin Nord, Anders Teglund, Sölve Dahlgren, Julia Pennlert, Hampus Allerstrand, Sven Anders Johansson

Fortbildningsdagen riktar sig till folkbibliotekspersonal i Västra Götalandsregionen. Sista anmälningsdag 20 maj.

Delar av dagens samtal kommer att filmas och finnas tillgängliga att ta del av i efterhand.

ANMÄLAN



Dagens program

9.30–10.00 Fika med smörgås och morgonmingel

10.00–10.15 Välkomna!
Förvaltningen för kulturutveckling och dagens moderator Karin Hübinette inleder dagen.


10.15–10.45 Digital läsning – hot eller möjlighet för biblioteken?

Julia Pennlert arbetar som universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås med fokus på läsande och läsfrämjande verksamhet. I sin presentation fokuserar hon på olika perspektiv på digital läsning, och om det finns något som vi kan kalla för den digitala läsaren. Vad innebär egentligen detta för biblioteken? 
 

10.45–11.15 Allt fler läser och lyssnar, så vad är problemet?

Patrik Hadenius är språkvetare, publicist och sedan två år tillbaka förlagschef på Norstedts förlagsgrupp. Tidigare arbetade han inom tidskriftsbranschen. Han delar med sig om sin syn på texters och språkets förändring, samt bokens, läsningens och lyssnandets position idag.  

 

11.15–12.00 Panelsamtal – Vad pratar vi om när vi pratar om digital läsning?

Elin Nord är bibliotekarie och ledamot i Kulturrådets Läsråd, Julia Pennlert är universitetslektor vid Bibliotekshögskolan i Borås och Patrik Hadenius är förlagschef.
I ett samtal med Karin Hübinette behandlas frågor som rör digital läsning. Förändras upplevelsen när vi läser eller lyssnar digitalt? Hur är det med litteraturens språk - påverkas den litteratur som skapas av digitaliseringen?  Och hur ser den digitala läsningen ut ur ett tillgänglighetsperspektiv?

 


12.00–12.15 Upphovsrätt av litterära verk i digitala medier

Hampus Allerstrand är förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner, SKR. SKR har förhandlat med ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige) om en överenskommelse angående ersättning för folkbibliotekens användning av upphovsrättsskyddade litterära verk. I februari meddelade SKR att förhandlingarna avbrutits. Hampus Allerstrand kommer förklara närmare om de avbrutna förhandlingarna och vad det innebär för bibliotekens användande av upphovsrättskyddat material.  

 

12.15–13.30 Lunch på egen hand

 

13.30–14.00 Barnlitterära strömningar – om ljudböcker för barn

Ann Steiner är universitetslektor och docent vid Uppsala universitet. I januari 2022 kom rapporten Barnlitterära strömningar där litteratursociologerna Ann Steiner och Karl Berglund kartlagt barnljudbokens historia, undersökt hur barnböcker används i bokströmningstjänsterna, hur nya beteendemönster formas och hur de nya medieformerna påverkar litteraturen. Vilken roll spelar det stora genomslaget av ljudböcker för barn på senare tid? Och har det någon betydelse om barn lyssnar på litteratur istället för att läsa? Detta är några av de frågor som Ann Steiner belyser utifrån rapporten.

 

14.00–14.20 Litteraturens villkor i en digital tid

Sven Anders Johansson är professor i litteraturvetenskap vid institutionen för humaniora vid Mittuniversitetet, författare och litteraturkritiker. Medievärlden förändras i rask takt, strömningstjänster ger oss till synes oändlig tillgång till olika former av berättande. Men finns det också risker med ljudbokslyssnandet? Vad går förlorat när vi slutar läsa texter? Är upplevelsen av litteratur den samma oavsett medium? Karin Hübinette samtalar här med Sven Anders Johansson om litteraturens villkor och estetiska värden i en digital tid.  

 

14.25–15.00 Panelsamtal – olika perspektiv på litteraturens villkor i en digital tid

Anders Teglund är förläggare och författare, Sölve Dahlgren är författare, journalist och chefredaktör för sajten Boktugg.se, Ann Steiner är lektor i litteraturvetenskap. I ett samtal med Karin Hübinette diskuterar de om det komplexa nuläge vi befinner oss i och siar om vad vi har att vänta oss i framtiden. Vad gör digitaliseringen med litteraturens fält, och hur påverkas de olika aktörerna? Vad gör den digitala formen med förhållandet mellan författarna, förlagen och läsarna?  

 

15.00–15.30 PAUS med eftermiddagsfika och samtal

 

15.30–15.55 Panelsamtal – avslutande reflektioner utifrån bibliotekariens perspektiv

Christian Kleinhenz, bibliotekarie och programsamordnare på Kungälvs bibliotek och Annette Olsson bibliotekarie på Mölnlycke bibliotek.

Hur är det att jobba som bibliotekarie och vara läsfrämjare i en digital tid?
Har möjligheten att läsa digitalt på olika sätt främjat läsning och biblioteksanvändning?
Vilka utmaningar står biblioteken inför, när det kommer till biblioteksanvändarnas behov av att kunna läsa digitalt på olika sätt?

 

15.55–16.00 Avslutande ord

 

 

 

 

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer

Eva Fred

Konsulent

Telefonnummer

Örjan Hellström

Konsulent

Telefonnummer

Kajsa Lunde

Konsulent

Telefonnummer