2/11 Fortbildningsdag för trum- och slagverkslärare

Efter ett uppehåll, bland annat föranlett av pandemin, så återupptas nu den årliga fortbildningsdagen för trum- och slagverkslärare i Västsverige! Genom åren har vi fått stifta bekantskap med många betydelsefulla föreläsare, testat olika sorters pedagogiskt material, haft viktiga diskussioner och spelat musik tillsammans. Även årets upplaga erbjuder ett spännande program. Anmäl dig senast 4 oktober.

Datum och tid: tisdag 2 november, kl 08:30–16:30
Plats: Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke, 
Måltider: För- och eftermiddagskaffe samt lunch ingår.
Anmälningsavgift: 350 SEK per person som betalas via den faktura som skickas till dig. Gratis för musikhögskolestudenter (dock ingår inte lunch).
Anmälan: Anmäl dig senast 4 oktober genom att mejla nedanstående uppgifter till per-anders.skytt@harryda.se :

  • Om du som privatperson ska betala fakturan: personnummer, för- och efternamn, adress, postnummer och ort samt e-postadress.
  • Om ett företag ska betala fakturan: organisationsnummer, företagsnamn och fakturaadress (inklusive postnummer och ort), deltagarens för- och efternamn, ev. referens samt e-postadress.
  • Särskilt önskemål gällande lunchen? (Vegetarian, vegan, laktosintolerans och så vidare).

Övrigt: Vidare information mejlas dig närmare tiden för fortbildningsdagen. Vid frågor, mejla Per Anders Skytt: per-anders.skytt@harryda.se

Om programmet

Digitalisering i slagverksundervisning med Martin Berggren

Även om ingen i nuläget kan sia om den pandemiska situationen i november - tiden för fortbildningsdagen - så är digitaliseringen här för att stanna. Martin Berggren, pianist och musiklärare vid Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund samt Malmö musikhögskola har specialiserat sig på tekniska lösningar för musikundervisning på distans samt digitalisering generellt. Tillsammans med Hulebäcksgymnasiets slagverkslärare så kommer Martin att presentera ett antal undervisningsstationer där vi får prova på diverse digitala verktyg. Målet är att alla deltagare ska få en fördjupad insikt om olika tekniska förutsättningar samt praktiska tips för att utveckla sin egen undervisning. Dessutom så kommer vi att diskutera trygg- och säkerhet utifrån ett elevperspektiv.

Crash course i konnakol med B.C. Manjunath

Vi är mycket stolta över att kunna presentera ett möte med en av den sydindiska konstmusikens absoluta mästare. Vidvan B.C. Manjunath är slagverkare, men även en hyllad konnakol-artist. Konnakol är en av världens äldsta och mest utvecklade rytmtraditioner som utföres helt vokalt och som passar allt från nybörjare till specialiserade experter. Dessutom är B.C. en efterfrågad pedagog vars föreläsningar kännetecknas av värme, energi och inspiration. I denna crash course får vi prova på grunderna i konnakol-traditionen samt möjlighet att ställa frågor. Genom att glänta på locket till denna rika kultur så föds kanske idéer som kan berika och utveckla undervisningen inom vår egen kultursfär. Workshopen hålls på engelska via videolänk direkt från Bangalore. Förhandstitta på B.C. Manjunath på Youtube!

Hall of Fame med Kent Lindén och Alexander Kroon

Kent Lindén och Alexander Kroon, något av legender bland svenska slagverkslärare, har i flera decennier undervisat vid Musikskolan Gislaved. 1983 startade Kent efter amerikansk modell Drill & Drum Corps vilket i sin tur kom att bli förebilden för många andra så kallade marching-ensembler i Sverige. Kent och Alexander kommer att berätta om sina långa erfarenheter som slagverkslärare, om uppbyggnaden av en vital slagverksinstitution från grunden, om hur de uppnått ensemblespel på väldigt hög nivå samt om den specifika satsningen på modern marschmusik för barn och unga vilket lett till att många har fortsatt att spela musik upp i vuxen ålder. Tillsammans kommer vi även att få prova på ett antal övningar som Kent och Alexander har förfinat genom åren.

Fortbildningsdagen är ett samarbete mellan Förvaltningen för Kulturutveckling, Hulebäcksgymnasiet och Slagverscentrum Väst samt med stöd av Härryda Kulturskola.