8/12 Designfrukost: Bjud upp! Bjud in! – metoder för samskapande och kollaborativa designprocesser

Under Arrangörsveckan vill vi passa på att lyfta publikfrågor inom fälten samtida konst, arkitektur, form och design. Hur kan nya upplevelse- och utställningsformat uppstå? Hur kan du som aktör arbeta i samskapande och kollaborativa processer? Det är en konst att bjuda upp och bjuda in. Under frukosten får du ta del av några metoder som praktiserats. Frukostträffen vänder sig till verksamma inom samtida konst, arkitektur, form och design.

Vid frukostträffen får du som är kulturskapare eller designer, arbetar på museum, konsthall, i kollektiv, i kommun eller på annat vis är verksam inom fälten samtida konst, arkitektur, form och design, inspiration till ditt eget arbete. 

Inspiratörer är arkitekten och curatorn Maria Björnberg, frilansande curatorn Cecily Ferguson och Natasha Dahnberg, konstnär, kurator och skribent.

Du får också möjlighet att träffa andra verksamma inom branscherna. 
Vi bjuder på frukost.

Tips: Stanna kvar på Röhsska efter frukostträffen, se utställningarna och ät en god lunch. Sedan finns möjlighet att slå sig ner på museet och koppla upp sig på ett webbinarium med Niels Righolt kl 13.30–15.00 med rubriken "Publikt fokus som organisatorisk utvecklingskraft". Läs mer här...

Datum: Torsdag 8 december
Tid: 9.00–10.30
Plats: Röhsska museet, Vasagatan 39 i Göteborg. 
Läs mer om Röhsska på Tillgänglighetsdatabasen. 
Anmälan: Anmäl dig senast 1 december.

Till anmälan...

Om de medverkande 

Maria Björnberg – samskapad utställning ”Linnarhult berättar” 
Maria Björnberg, arkitekt och curator, berättar om processen kring den samskapade utomhus-utställningen ”Linnarhult berättar” i nordöstra Göteborg. Syftet med utställningen är att fånga upp människorna som verkar på platsen, samt synliggöra projekt som pågår. Processen med lärdomar är en del av FORMAS forskningsprojekt Lek i staden och presenteras som ett exempel på en metod för platsutveckling.

Läs mer om utställningen Linnarhult Berättar här: ecoagroforestrycenter.org
Läs mer om Maria Björnberg här: curatopia.se
Läs mer om Lek i staden här: gu.se

Cecily Ferguson – Ungas blick på konst, Konstmuseet i Skövde 
Hur upplever unga konsten i Skövde? I Ungas blick på konst får unga genom delaktighet och eget skapande själva göra sin röst hörd. Hur vill de bidra till berättelsen om våra gemensamma konstverk i staden? 
Ungas blick på konst är Konstmuseet i Skövdes långsiktiga arbete med ungdomar. Presentationen hålls på engelska. 

Natasha Dahnberg – Uppsala konstmuseums arbete med Kartongmuseet
Natasha Dahnberg är konstnär, kurator och skribent i den feministiska kulturtidskriften Cora. Sedan några år tillbaka arbetar hon som intendent för pedagogik på Uppsala konstmuseum. Här presenterar hon Uppsala konstmuseums arbete med Kartongmuseet som genomfördes i området Gottsunda i Uppsala 2022 och presenterades på svenska och arabiska. 

Det interaktiva Kartongmuseet invigdes våren 2022 på plats i kulturhuset i Gottsunda. Kartongmuseet, som är en exakt modell av två av museets salar i skala 1:23, är byggt i återvinnbart material som wellpapp och kartong. På väggarna i modellen hängde kopior av flera av museets verk och av konsthistoriska ikoner.  

I museivärlden pågår sedan länge en diskussion om verksamhetens hållbarhet i en ständig produktion av nya utställningar. Samtidigt är behovet av nya konstinstitutioner och bristen på utställningsplatser uppenbart. Därför designade museet en ambulerande modell av museilokalen av återvunnet material: wellpapp, kartong och tejp, och fyller den med hommage till konstverk som finns i museets samlingar, men även med repliker till konst från andra kulturer och epoker.  

Uppsala konstmuseum jobbar för att vara ett inkluderande museum som sänker tröskeln mellan konst och publik. Därför erbjöds besökarna under hela utställningsperioden att hänga om verken på väggarna och skriva egna utställningstexter för att testa egna idéer. Det anordnades visningar och workshops under ledning av museets pedagoger. 

Läs mer om kartongmuseet här...
Läs mer om Gottsunda konstmuseum här...

Designfrukostar görs i samarbete mellan Förvaltningen för kulturutvecklings konsulenter inom samtida konst, arkitektur, form och design, Västra Götalandsregionen och Röhsska museet – då vi tillsammans bjuder in till frukostar på olika teman och som en mötesplats för aktörer. 

En del av Arrangörsveckan 2022

Designfrukost sker under Arrangörsveckan vecka 49.


Arrangörsveckan är ett årligt omtag om arrangörer, arrangörsutveckling och publikutveckling. Under vecka 49 fokuserar vi på och synliggör kulturarrangörer, deras villkor, arbete och värde ur olika perspektiv. Delta på ett eller flera arrangemang – du skräddarsyr ditt eget program inom arrangörsområdet under veckan.

Läs mer, sy och skrädda här!

Camilla Alexanderson

Konsulent

Telefonnummer

Linn Gall

Konsulent

Telefonnummer

Mania Teimouri

Konsulent

Telefonnummer