24/11 UX och tjänstedesign i biblioteksverksamhet - erfarenhetsutbyte & inspiration

Välkommen till en inspirerande förmiddag som riktar sig till dig som jobbar på folkbibliotek i Sverige och vill komma igång eller komma vidare med att använda UX/tjänstedesign i din verksamhet.

Plats: Digitalt via Zoom
Dag och tid: 24 nov kl 9.00-12.00 
Övrigt: Kostnadsfritt deltagande, anmälan senast 17 nov
ZOOM-länkhttps://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/83107088791

ANMÄLAN

 

Program

UX och studiemiljöer på Göteborgs Universitetsbibliotek, Linn Bech-Hanssen, Universitetsbibliotekarie GU
Hur kan man jobba på kort och lång sikt med att skapa användbara studiemiljöer? På Göteborgs Universitetsbibliotek arbetar personalen med UX för att utveckla bibliotekens miljöer. Linn kommer att prata om hur de organiserar arbetet, kompetensutvecklar sig och framför allt kommer hon visa några exempel på enkla metoder som gett insikt i deras användares behov.

Bra och dålig bibliotekarie - personer med kognitiv funktionsnedsättning uttrycker sina åsikter om folkbibliotek via teater
Johan Sundlöf, Regionbibliotek Västerbotten, återberättar hur teaterworkshops har använts som ett av många sätt att ta reda på personer med kognitiv funktionsnedsättnings åsikter, synpunkter, behov och önskemål i relation till folkbibliotek. Syftet är att hitta metoder för delaktighet som verkligen utgår ifrån rättighetsbärarnas behov.

Mera digital: Hur kan vi öka den digitala kompetensen och delaktigheten i mötet med invånare och besökare?
Isabelle Kristensen är projektledare för Mera digital i Kungsbacka kommun och kommer prata utifrån invånarfokuserad dialog, nyfikenhet, medskapande samt att innovera och experimentera tillsammans med invånare, mellan förvaltningar och tillsammans med olika aktörer.
Mera digital är ett innovativt arbete tillsammans med invånare och medarbetare som syftar till att öka den digitala kompetensen och delaktigheten i Kungsbacka kommun. I Mera digital undersöker de behovet, idégenererar tillsammans, prototypar och pilotar samt förverkligar lösningen.

Ett nytt bibliotek med användaren i fokus
Bibliotekarie Linnéa Forslund berättar om hur insikter från dialoger med invånare kontinuerligt formar biblioteksrummet och verksamheten på det nya biblioteket i Bas Barkarby, Järfälla.

Avslutande diskussioner och prova på en UX-metod

Kontakt

VGR
Sara Tröen, Konsulent Bibliotek
Förvaltningen för kulturutveckling
Västra Götalandsregionen
0735 56 92 31
sara.troen@vgregion.se

Övriga kontaktpersoner
ulrika.danielsson@regionuppsala.seemma.rolander@regionuppsala.seanna.persson@regionblekinge.sesara.troen@vgregion.sejohan.sundlof@regionvasterbotten.se

Detta är ett arrangemang i regi av Region Uppsala, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Regionbibliotek Västerbotten och Västra Götalandsregionen.