9/3 Stärkta bibliotek – inspirationsdag

Snart ges en ny möjlighet att söka medel från Kulturrådet inom satsningen Stärkta bibliotek. Vi har samlat ihop ett antal goda exempel på tidigare projekt, att låta sig inspireras av inför kommande ansökningsomgång.

Vi kommer att lyfta fram projekt som handlar om uppsökande verksamhet för barn, digital folkbildning bland biblioteksmedarbetarna, arbete med romsk läsambassad, utveckling av kognitiv tillgänglighet på bibliotek och mobila maker space. Vi kommer även att sammanfatta uppföljningsrapporten från Kulturrådet och Högskolan i Borås, allt för att ge inspiration till nästa ansökningsomgång, eller till den befintliga biblioteksverksamheten.

Program

  • Vilka lärdomar tar vi med från de första tre projektåren med Stärkta bibliotek? Vilka möjligheter finns för biblioteken att fortsätta öka tillgänglighet och delaktighet? Vilka prioriteringar kan göras inför kommande år? Cecilia Gärdén, bibliotekskonsulent på Förvaltningen för kulturutvecking, sammanfattar och gör nedslag i uppföljningsrapporten.
  • Hör Sandvikens bibliotek berätta om projektet Hemma hela sommaren, om läsfrämjande uppsökande verksamhet på sommarlovet för barn och unga i åldrarna 0–13 år, i områden där behovet är som störst.
  • På vilket sätt kan man rusta biblioteksmedarbetarna och biblioteksrummet för att bättre möta upp biblioteksanvändarnas behov av digital handledning? Kungälvs bibliotek berättar om hur de har stärkt arbetet med digital folkbildning.
  • Hur kan man arbeta med minoritetsspråk och i synnerhet det romska språket? Ta del av hur Lindängenbiblioteket i Malmö har dragit i gång arbetet som romsk läsambassad.
  • Hör mer om hur man kan utveckla besökarfokus som arbetssätt, vilket biblioteken i Skövde gjort i sitt utvecklingsarbete kring kognitiv tillgänglighet på biblioteken.
  • Hur kan folkbiblioteket öka intresset för teknik och motverka den digitala klyftan? Och hur går det att långsiktigt implementera? Biblioteken i Tranemo och Svenljunga har genom samverkan arbetat med mobila makerspaces för att väcka nyfikenhet och höja kunskapsnivån kring teknik.
  • Ta chansen att utveckla den kognitiva tillgängligheten på biblioteket genom stärkta biblioteksmedel. Vi lyfter förslag på hur man kan påbörja ett sådant arbete, utifrån kunskapsrapporten Kognitiv tillgänglighet på bibliotek från Begripsam samt låter oss inspireras av de insatser som bland annat gjorts på biblioteken i Göteborg.

Målgrupp: Alla medarbetare och chefer på folkbibliotek, som vill ha inspirerande exempel på biblioteksverksamhet som gjorts inom ramen för Stärkta bibliotek.

Plats: Digitalt på Teams. Länk skickas ut efter anmälningstidens slut.

När: onsdagen 9 mars 2022, kl 13-16. Vi finns på plats från kl 12.45 för incheckning och tekniktest. Sista anmälningsdag är 7 mars.

ANMÄLAN

 

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer