26/10 Kunskapsseminarium om MIK

Välkomna till ett digitalt kunskapsseminarierum kring samtidens utmaningar gällande demokrati, bildning samt medie- och informationskunnighet (MIK). Seminariet bidrar med baskunskap om paraplybegreppet MIK och uppmuntrar sedan till egna dialoger i den egna verksamheten, för ett vidare internt arbete eller för att skapa förutsättningar för samverkan med andra aktörer. Varje aktör avgör hur man vill använda seminariet och vilka man vill bjuda in till den efterföljande dialogen, där seminariet skickar med några frågeställningar att arbete med eller utgå ifrån.

Datum: 26 oktober
Tid: 9.0012.00
Plats: Digitalt, Teams-länken skickas ut dagen innan.

Information: Kostnadsfritt
Seminariet filmas och kommer att släppas i början av 2024.

Anmälan

Kognitiva latmaskar är vi allihop, vi väljer information som vi är bekväma med…

Många rapporter pekar på att demokratin är på nedgång i världen. I Sverige har vi stora samhällsutmaningar som kan påverka demokratin på sikt, såsom segregation och utanförskap, desinformationskampanjer och en snabb teknikutveckling.
Därför behöver medie- och informationskunnigheten (MIK) stärkas.

Vi behöver samverka mer mellan regionerna och inom det regionala och kommunala fältet. MIK är ett komplext område som behöver bryggor mellan olika politikområden och verksamhetsfält för att utvecklas.
Samverkan står därför i fokus på detta digitala seminarium, som riktar sig till regionerna och kommunerna samt andra aktörer som arbetar med eller utifrån lokalsamhället.

Seminarium: Demokratin & MIK
kl. 9.00–10.30 


Crash course  i MIK
Vad är medie- och informationskunnighet? Hur ser kunskapsområdet ut, vad görs i praktiken och hur ser policyområdet ut?
Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid Göteborgs Universitet.

MIK & regionen
Vad betyder MIK i praktiken regionalt? Vilken roll bör regionerna ta när det gäller frågor kring demokrati och MIK? Hur samverkar vi regionalt internt och med vilka?  Västra Götalandsregionen har stärkt sitt arbete kring MIK; vi berättar varför.
Kerstin Alnebratt, Förvaltningen för kulturutveckling, VGR

MIK, politiken och praktiken
MIK är relevant inom ett flertal politikområden och nämns i allt fler regionala kulturplaner. Statens medieråd har kartlagt MIK-främjande nationellt och regionalt. Resultatet ger vägledning för det regionala arbetet med MIK och uppslag för ökad samverkan.
Martina Wagner, Statens medieråd

Vilken kunskap blir överflödig och vilken kunskap måste förstärkas?Utmaningar som AI kommer att påverka oss i framtiden. Vilka kunskaper och erfarenheter behöver stärkas i samhället för att medborgarna ska klara att navigera i ett alltmer tekniskt och algoritmiskt styrt samhälle? Kan MIK vara ett svar?
Carl Heath, Rise

Framåt!
Vår demokrati är skör! Arbete med MIK är ett viktigt redskap för att stärka demokratin i samhället.  En del av lösningen är ökad samverkan mellan flera verksamheter och sektorer och mellan regionerna i Sverige.
Alex Bergström (S), ordförande Kulturnämnden VGR, regionråd och samt ledamot i SKR beredning för kultur och fritid

Tid för egna samtal och reflektioner
kl.10.3012.00

I anslutning till det digitala mötet arrangerar deltagarna själva fysiska- eller digitala möten för reflektion och samtal kring seminariet. Här bjuder deltagarna själv in de aktörer som man vill samtala, samverka eller på andra sätt ser som intressenter för att utveckla ett lokalt eller regionalt arbete i frågorna. Seminariet skickar med frågeställningar som kan användas som avstamp för en dialog.

Arrangörer

Interregionala MIK-nätverket /
Region Blekinge / Weine Sundell
Region Skåne / Ann Lundborg
Västra Götalandsregionen / Pia-Marie Wehrling

Pia-Marie Wehrling

Projektledare och utvecklare inom Medie- och informationskunnighet (MIK)

Telefonnummer